babaszoba.hu


Hétről hétre

?
Mi ez?

Szeretnéd tudni, mi zajlik a testedben, illetve hol tart a fejlődésben a kisbabád a terhesség alatt? A változásokat hétről hétre nyomon követheted itt!

24. hét

Rólad

Általában erre a hétre esik a cukorterheléses vizsgálat, amely sok kismama számára igazán megterhelő és kellemetlen. Erre elsősorban azért van szükség, mert a terhességi cukorbetegség a diabéteszes esetek 5%-át teszi ki. Noha a terhességi diabétesz a gyermek születésekor megszűnhet, ezeknél a nőknél nagy eséllyel alakul ki cukorbetegség a várandósságot követő 5-8 évben. Az ő szűrésük remek lehetőség arra, hogy diétával és egészséges életmódra való neveléssel csökkentsék a betegség újbóli megjelenésének esélyét. A vizsgálaton éhgyomorra kell megjelenni, az első vérvételt követően el kell fogyasztani egy pohár cukros oldatot, majd két óra múlva ismét levesznek egy kémcsőnyi vért. Érdemes olvasnivalót vagy kísérőt vinni a kórházba, mert a várakozási idő alatt történő mozgás befolyásolja a végeredményt. A vizsgálat eredménye akkor kóros, ha az éhgyomri vércukorszint 5,8 mmol/l, illetve a kétórás 7,8 mmol/l feletti értéket mutat. A várandósság alatti cukorbetegség az újszülött vércukorszintjének csökkent értékeihez vezethet, és a diabéteszes anyák gyermekei általában jóval nagyobb születési súllyal jönnek világra, ami császármetszést tehet szükségessé. A kóros eredmény további vizsgálatokat von maga után. Az esetek nagy részében elegendő a szigorú diéta, ám előfordul, hogy a vércukorszintet gyógyszerek segítségével kell a normál tartományban tartani.

A babádról

Ha a baba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak a koraszülött intenzív osztályon, speciális ellátás mellett. A legnagyobb gond a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége. A magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. A tüdő léghólyagocskáit, amelyeket keresztül a gázcsere végbemegy, egy szappanbuborékhoz lehet hasonlítani, és a szörfaktáns - angolul surfactant - az az anyag, amely nem engedi, hogy ezek a buborékok összeessenek és összetapadjanak kilégzés közben. Ha erős a gyanú arra, hogy a kicsi ekkortájt születik meg, az anya egy szteroid injekciót kap, amely erősíti a tüdő érési folyamatát. A belső fülben található félkörös ívjáratok segítenek szervezetünk egyensúlyozásában. A magzatban ezek az ívjáratok erre a hétre már teljesen kifejlődtek, ezért a kicsi érzékeli, ha fejjel lefelé fordul a méhben. Megkezdődik a fehérvérsejtek termelése, amelyek a fertőzések és betegségek kivédésében, illetve az ellenük vívott harcban játszanak jelentős szerepet. Ha az édesanya eddig nem is érzett apró, rángatózó mozgásokat, most lehet, hogy ezek jelentkeznek: a baba egyre "látványosabban" csuklik.

Jó tudnod

Vannak szülők, akik megvívják a következő világháborút a gyermek nevének kiválasztásakor, vannak, akik számára a kicsi neve már rég eldöntött kérdés. Ha eddig nem gondolkodtatok el rajta, a második trimeszter vége felé közeledve érdemes elkezdeni a válogatást, hiszen a név olyan ajándék, amelyet a kicsi tőletek kap, de élete végéig viselni fogja. Ha nem tudjátok a baba nemét, készítsetek egy listát a lehetséges fiú- és lánynevekből - külön-külön. Cseréljétek ki, és "vétózzátok meg" azokat a neveket a másik listáján, amelyek számotokra szóba se jöhetnek. Ha marad pár lehetőség, amely megúszta a hadjáratot, az már egy jó kezdet a névválasztás szempontjából. Ne feledjétek: ha a vezetéknév "elbírja", két keresztnevet is adhattok a babának: az egyik legyen a mama, a másik a papa választása.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Ultrahangkép24. hét

24. hét

61 mm

Rövidítések

- 24. hét:

Mielőtt megosztjátok a rokonokkal azokat a neveket, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek, gondolkodjatok el: lehet, hogy épp azt fogják lehurrogni, ami leginkább a szívetekhez nőtt. Ha ezt el szeretnétek kerülni, várjátok meg a név bejelentésével a baba születését.

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva