Gyermekbetegségek

Dobhártyaszakadás: okok, tünetek és kezelés

Több tünet is utalhat arra, hogy megsérült a dobhártya. Mindenképp vegyük komolyan a problémát, mert a halláscsökkenést okozó szakadás nem minden esetben gyógyul magától.
2017. Október 20.

A dobhártya egy vékony, de erős és flexibilis, több rétegből álló szövetréteg, ami a külsőfül és a középfül határán helyezkedik el. A hallásban van nagy szerepe, mivel a fülbe jutó hanghullámok a dobhártyának ütköznek, és ez adja át a rezgést a középfülben elhelyezkedő hallócsontoknak – így amennyiben a dobhártya megsérül, vezetéses típusú halláscsökkenés jön létre, ezt egy olyan mértékű halláscsökkenésnek írhatjuk le, amikor a beszéd még érthető, de csak akkor, ha nincs nagy háttérzaj.

– A dobhártya a hallójárat mélyén, viszonylag védett helyen található. Szakadása, perforációja jellemzően 4 okból jöhet létre: traumás sérülések miatt – ilyen a fülbe való belepiszkálás során, pofon által, sport közben történt sérülés –, úgynevezett barotrauma miatt – ilyenkor a nyomás megváltozása okozza a sérülést például búvárkodás vagy repülés kapcsán –, akusztikus trauma miatt – ilyet a hirtelen, erős hanghatások okoznak, például a robbanás –, és akut vagy krónikus középfülgyulladás során – magyarázta Dr. Nagy Beáta, fül-orr-gégész szakorvos.

A dobhártyaszakadás jellemző tünetei

Akkor gondolhatunk a dobhártya átszakadására gyermekünknél, ha a következő jellemző tünetek jelentkeznek:

  • erősebb fájdalom,
  • fülzúgás,
  • előfordulhat vércsorgás a hallójáratból,
  • hirtelen halláscsökkenés alakul ki az adott oldalon,
  • és a gyermekünk akár szédülhet is.
  • – Amennyiben a dobhártya szakadása középfülgyulladás során alakul ki, az addig megélt fülfájdalom csökkenhet is – ilyenkor jellemzően gennyes, gennyes-véres fülváladékozás is tapasztalható – hívta fel rá a figyelmet a szakorvos.

    – Amennyiben a leírt dobhártya átszakadásra utaló tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy a fület ne érje víz, kerüljük a hallójárat mosását, további tisztítását, csak a fülkagylón kívül lévő vért, váladékot, egyéb szennyezést távolítsuk el. Ilyen esetben mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen ezzel elkerülhető a gyulladás, és a későbbi halláskárosodás is – figyelmeztetett a fül-orr-gégész.

    Előzd meg a problémát

    A dobhártya beszakadását a lehető legjobb megelőzni, amelyet középfülgyulladás esetén a betegség mielőbbi felismerésével, időben elkezdett kezelésével lehet a legtöbb esetben elkerülni.

    – Hogy a barotrauma okozta dobhártya szakadást megelőzzük, lehetőleg kerülni kell a repülést nátha, vagy zajló középfülgyulladás esetén. Ha allergia vagy egyéb ok miatt dugul az orr a felszállás és a leszállás előtt, érdemes orrsprayt használni. A le és felszállás során a középfülnyomás kiegyenlítését például rágózással lehet elősegíteni – mondta Dr. Nagy Beáta.

    A traumás sérüléseket leggyakrabban maguk a páciensek okozzák, ezért ne dugdossunk semmit a gyermekünk fülébe azzal a szándékkal sem, hogy így próbáljuk meg azt kitisztítani: az eldugult füllel forduljunk inkább szakorvoshoz, mert még a fültisztítóval való otthoni tisztítás is komoly sérüléseket okozhat.

    Néhány hét alatt gyógyul

    A szakorvosnál a vizsgálat során megtekintik a dobhártyát, és amennyiben szükséges, eltávolítják a hallójáratból a váladékot, vért, egyéb idegentestet. Amennyiben a dobhártyaszakadás traumás eredetű, nincsen fülfolyás, nem áll fent gyulladás, hallásvizsgálatot követően a szakadást protézissel fedik le, mely alatt a dobhártya a legtöbb esetben 2-3 hét alatt begyógyul.

    – Ilyenkor fontos az orrfújási tilalom betartása, valamint az, hogy a fület ne érje víz. Amennyiben a szakadást akut középfülgyulladás okozta, akkor azt kezeljük antibiotikummal, antibiotikus fülcseppel, orrsprayvel – így az esetek nagy részében teljes a gyógyulás.

    Amennyiben krónikus középfülgyulladás áll fenn, vagy a perforáció nem gyógyul 3-4 hónap alatt, műtétre is szükség van – tette hozzá a szakember –, amely során úgynevezett dobhártyaplasztikát, dobhártyapótlást végeznek a szakemberek.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha fáj a füle
  • Fülfájás
  • Füles kérdések, torokszorító gondok