Gyermekbetegségek

Az ételfertőzés és ételmérgezés tünetei és kezelése gyerekeknél

Ételmérgezést, ételfertőzést több minden okozhat - baktérium, vírus, gomba és parazita is. Lappangási ideje 1-2 órától akár 7 napig is terjedhet. Mik a tünetei és mivel lehet segíteni a gyógyulást?
2017. Június 22.

Az ételfertőzés és ételmérgezés tünetei és kezelése gyerekeknél

Ételfertőzés, ételmérgezés – Mi okozhatja?

Az ételfertőzések, ételmérgezések hátterében baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű vagy többsejtű paraziták is állhatnak. Ételfertőzés esetén élő baktériumokat (szalmonellát, Staphylococcust) tartalmazó étel, élelmiszer kerül a gyermek szervezetébe, ahol elszaporodik, és betegséget okoz. A fertőzés másokra is továbbterjedhet.

Ételmérgezés esetén nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcsere-termékek) okozzák a betegséget, melyek az ételt elfogyasztók egészségét veszélyeztetik. Mindkettő igen gyakori emésztőrendszeri megbetegedés.

A különböző ételekben, élelmiszerekben a helytelen vagy hosszabb tárolás közben belekerült kórokozók szaporodásának kedvezőek a feltételei. Ételfertőzést okozhatnak a tejszínes vagy tojásos krémek, a fagylalt, a főtt tészta, a hal- és gombás ételek, illetve a nyitva hagyott konzervek tartalmának elfogyasztása.

Gyakran előfordul, hogy az étellel kapcsolatba kerülő személy hordozza a fertőzést légúti hurut vagy gennyes seb formájában, és a szükséges személyi higiéné, illetve az ételkezelési szabályok be nem tartása miatt kerül az ételbe a kórokozó. A baktériumok a konyhai munkák során belekerülhetnek az ételbe szennyezett eszközről vagy kézről, de közvetítheti a fertőzést akár a piszkos, nyers zöldség, a szennyezett víz vagy nyers hús is.

Ételfertőzés, ételmérgezés – Tünetek

Az ételfertőzések és -mérgezések többnyire gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkeznek: hányás, hányinger, émelygés, gyomorgörcs, gyomortáji görcsös fájdalom, görcsös hasfájás, hasmenés. A tüneteket kísérheti láz, hidegrázás, gyengeség, kiszáradás és ájulás.

A hányás és hasmenés okozta súlyos folyadékvesztés jelei a beesett szemek, a bőr rugalmatlansága, szomjúság, a száj, illetve az ajkak kiszáradása, a ritka vizeletürítés (száraz pelenka). A gyermek állapota letargikus, beteg benyomását kelti. Kiszáradás esetén a csecsemőknél a bőr turgora csökkent vagy rossz (a hasaljának összecsípésekor több másodpercig megmarad a ránc), és besüppedt a kutacs.

Az ételmérgezés és -fertőzés lappangási ideje általában 1-2 órától 48 óráig tarthat, de előfordulhat akár hétnapos lappangási idő is.

Az ételfertőzés, ételmérgezés diagnózisa, kezelése

Ételfertőzésre, illetve ételmérgezésre kell elsősorban gondolni, ha egy azonos ételeket fogyasztó közösség több tagjánál (például családtagoknál) hasonló tünetek (hányás, hasmenés) közel azonos időben lépnek fel.

A biztos diagnózist az ételminta, illetve a széklet bakteriológiai vizsgálata adja. Az ételfertőzés vagy ételmérgezés gyanúja bejelentési kötelezettséggel jár. Az ÁNTSZ ezekben az esetekben vizsgálatot indít, melynek célja a mérgezésben gyanús élelmiszer meghatározása, a technológiai és higiénés hiányosságok feltárása.

A legfontosabb és azonnali beavatkozást igénylő feladat ilyenkor a folyadékpótlás, hogy gyermeked ne száradjon ki. Ha még szoptatod a babádat, semmiképp ne hagyd abba a szoptatást. Igyekezz minél gyakrabban mellre tenni a kicsit! Ha nagyobb gyermekről van szó, előzőleg lehűtött folyadékot (teát, enyhén cukros-citromos vizet) kapjon, lassan, kis adagokban add neki! Célszerű szívószállal vagy egy-egy kiskanállal adagolni, és pár perces szünetet tartani a kortyok között. Maximum 10-15 milliliternyi folyadékot adj egyszerre, hogy ne terheld a gyomrát!

A folyadékpótlás során jegyezd fel, hogy gyermeked mennyi folyadékot veszített! Pelenkás gyerkőcöknél célszerű lemérni a pelenkát (ebből ki kell vonni a száraz pelenka súlyát), nagyobb gyermek esetében folyamatosan figyeld a hányás és hasmenés mennyiségét. Emellett pontosan jegyezd fel azt is, hogy mikor és mennyi folyadékot kapott gyermeked!

Ha ismétlődnek a hányások, akkor vényköteles hányáscsillapító kúp jön szóba, mely után rehidratáló szereket lehet adni. Elhúzódó hasmenés esetén székletfogót szigorúan tilos adni, viszont jótékony hatásúak lehetnek az úgynevezett abszorbens készítmények.

Ha a hányás, hasmenés csillapíthatatlan, a has feszes és puffadt, vagy nagyon erős hasi görcsöket tapasztalsz a gyermeknél, azonnal induljatok a kórházba! Kórházi kezelés szükséges, ha a kicsi folyadékpótlása megoldhatatlan (nem fogadja el a folyadékot, illetve minden folyadék azonnal távozik belőle), és a kiszáradás jeleit tapasztalod. Fiatal csecsemők ételmérgezése vagy ételfertőzése esetében mindig szükséges a kórházi kivizsgálás.

A problémát követően nem kell szigorú diétát tartani, de ügyelj arra, hogy az étkezés kis adagokban történjék, hogy a gyermek gyomra ne legyen megterhelve! Nagyobb gyermek a megszokott tápszerét, gyümölcsöt, zöldséget, rizst, könnyű húsokat, savanyított tejterméket is fogyaszthat. Természetesen csak olyan ételt, ami nem ront az állapotán, és szívesen megeszi.

Így előzhető meg az ételfertőzés és az ételmérgezés

A konyha rendszeres takarításával, a konyhai eszközök és a hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető.

Az alapos hőkezelés – főzés, sütés – elpusztítja az esetleges baktériumokat. Azonban a baktériumok újra elszaporodhatnak az elkészített étel tárolása során, ezért a megfelelő csomagolásra, hűtésre, fogyasztás előtti újbóli hőkezelésre gondosan ügyelned kell! A gombás, tejfölös, tojásos ételek különösen veszélyesek, ezért ezeket csak az elkészülés napján ajánlatos fogyasztani.

A romlott ételek melegágyai a kórokozóknak, ezért figyelj arra is, ha az élelmiszerek színe, szaga, állaga megváltozik, vagy eltér a megszokottól: ha a hús kellemetlen szagú; a felvágott felülete nyálkás, tapadós; a tej megsavanyodott; a kenyér penészes, vagy az állaga nyúlós; a zöldség- és gyümölcsfélék penészfoltosak vagy rothadásnak indultak. Ilyenkor már nem elég a lemosás, a romlott részek eltávolítása! Ezek az ételek az egészségre ártalmasak lehetnek, így nem szabad fogyasztani belőlük.

A megelőzéshez tartozik természetesen a WC használata utáni és az ételkészítés előtti alapos kézmosás is.

Ételfertőzés, ételmérgezés – Tipp anyának

Ételmérgezést és fertőzést kísérő hányás esetén külön veszélyforrás lehet a félrenyelés, illetve a hányás belélegzése. A csecsemő fejét mindig fordítsd oldalra, hogy a felesleges hányadék szabadon távozhasson!

Szaklektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus

Kapcsolódó cikkeink: