babaszoba.hu


Összefügg a stresszhormon szintje és a magatartászavar?

  • 2011. február 19. |
  • Forrás: Medipress- babaszoba.hu

Vajon milyen a hormonális háttér azoknál, akik magatartásproblémákkal küzdenek? Ez a kérdés foglalkoztatta a kutatókat akkor, amikor a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét kezdték vizsgálni agresszív és figyelemzavaros gyerekeknél.

A kanadai Concordia Egyetem és az Emberi Fejlődés Kutatócentrumának munkatársai úgy tűnik, rájöttek ennek az ellentmondásos viselkedésnek az okára. A Hormones című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kortizolszintet nem csupán viselkedési problémákkal kapcsolták össze, hanem az időtartammal is, ameddig az illető deviánsan viselkedett.

Paula Ruttle, a Concordia Egyetem Pszichológia Tanszékének kandidátusa csapatával 96 fiatal nyálmintáját vizsgálták meg, majd összevetették azokat az alanyok gyerekkori és tinédzserkori viselkedésével. Megfigyelték, hogy a magatartási problémák megjelenésekor a kortizol szintje nagyon magas volt a vizsgált gyerekben, míg azoknál, akiknél már hosszabb ideje fennállt a probléma, kifejezetten alacsony szintet mértek. Vagyis a gondok jelentkezésekor megemelkedik a kortizolszint, viszont amikor már hosszú ideje fennáll az állapot, visszaesik.

Elsőre úgy tűnik, hogy az agresszív és figyelemzavaros gyerekeknél megdől ez a teória, ennél a csoportnál ugyanis azt vették észre, hogy náluk gyerekkorban és tinédzserkorban is alacsony volt a kortizol szintje. Ugyanakkor a szerzők szerint ez azzal magyarázható, hogy az agresszív viselkedés gyakran a második életév során vagy még korábban jelentkezik, tehát ezek az alanyok a tanulmány készültének idején már hosszú ideje problémásak voltak, ezért lehetett alacsony a kortizolszintjük.
Lisa Serbin, a tanulmány társszerzője így összegezte a tapasztalataikat: "A tanulmányból arra következtethetünk, hogy érdemes minél előbb beavatkozni, ha valakinél magatartásgondok jelentkeznek, akár már óvodás korban vagy még előbb. A probléma elodázása nem jó megoldás ebben az esetben, mivel ugyan rövidtávon a magas kortizolszint segít a stressz kezelésében, hosszú távon fizikai és mentális problémákat is okozhat."

Tippünk

Lepd meg a figyelemzavaros, esetleg agresszívan viselkedő gyereket valami különleges és meglepő feladattal. Ilyen például a fotónkon látható árnyékrajzolás. Ugyanilyen jól működhet az is, ha a papírra fekszik az egyik gyerek, a másik pedig körberajzolja. Csak tarts otthon mindig néhány ív csomagolópapírt!

Tudod, mi az a figyelemzavar?
A választ itt találod meg.
Hasznos oldalt találsz itt egy figyelemzavaros gyerekről.
Címkék:
agresszió,
kortizol,
figyelemzavar

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Utónévtár névajánló

Inez

Eredet: spanyol
Jelentés: szent, tiszta, szemérmes, érintetlen, szűzies, tartózkodó

Leopárd

Eredet: ismeretlen
Jelentés: leopárd

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva