babaszoba.hu


Januártól fizetőssé válnak a bölcsődék

  • Szerző: Nagy Réka
  • 2011. december 28. |
  • Forrás: babaszoba.hu

Egy karácsony előtt, december 20-án hajnalban elfogadott törvénymódosítás értelmében fizetőssé válnak a bölcsődék Magyarországon.

December 20-án hajnalban az Országgyűlés elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat keretében, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó.A törvénymódosítás teljes szövege ezen a linken található, katt! (59. oldal).
Az étkezésen felül további gondozási díj kérhető a bölcsődékben, melynek összege legfeljebb az egy főre eső jövedelem 25%-a lehet.
Elérhető már olyan cikk is az interneten, amely a fenti rendelkezés alapján konkrét számításokat is közöl, de ezekről az összegekről közzétett hivatalos tájékoztatás még nem található.
Az említett cikk itt olvasható, katt!

A most elfogadott módosításokat a kormány novemberben már támogatta, a BDDSZ (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) már ekkor megfogalmazta fenntartásait.

Idézet a BDDSZ novemberi közleményéből:

"Kifejezetten apolitikus lépésnek tartjuk a bölcsődei térítési díj emelést, egy olyan politikai erő irányítása esetén, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését tűzte a zászlajára! (...) A jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével nagy réteg számára megfizethetetlenné válik az ellátás; következményként az anyák kényszerből otthon maradnak a gyermekkel, ami nem kedvez a női foglalkoztatásnak."

Kiknek lesz továbbra is ingyenes a bölcsődei ellátás?


- Ahol három, vagy annál több gyereket nevelnek
- azoknak, akik olyan gyermeket nevelnek, aki gyermekvédelmi kedvezményben részesül
- fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyerek nevelése esetén

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.
Címkék:
fizetős bölcsőde,
bölcsőde

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
Csevegő téma-ajánló


A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva