Gyerek

Te tudsz 131 forintból egész napra főzni?

A legfrissebb felmérések szerint jócskán akad olyan közétkeztetési szolgáltató, amelyiknek sikerül ez a mutatvány. Az ÁNTSZ ajánlásából az is kiderül, mi mindennek kellene beleférnie.
2011. Szeptember 18.

Gyakori, hogy szülők is, gyerekek is elégedetlenek az óvodában, iskolában kínált ételek minőségével, néha a mennyiségével is. A mélyszegénységben élő gyerekek számára viszont sokszor ez az egyetlen lehetőség, hogy viszonylag rendszeresen meleg ételhez jussanak. Újra és újra fellángol a vita arról, hogy milyen minőségű ételt lehet kihozni a rendelkezésre álló pénzből a közétkeztetésben. Sokan úgy hiszik, hogy ami egészséges, az törvényszerűen drága is. Ez persze bizonyos mértékig így van, de a babaszoba.hu számításai szerint korántsem akkora az árrés, mint hinnénk. A téma aktualitását az ÁNTSZ új ajánlása adja, amely a legújabb kutatási eredményeken alapul, cél az egészségesebb közétkeztetés, amin minden olyan szolgáltatást értünk, amely óvodákat, iskolákat, gyerekotthonokat, munkahelyeket, kórházakat lát el nagy mennyiségben kiszállított kész étellel.

Ennek során – különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekre – az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.

Itt megtalálod az összes közétkeztetési ajánlást, például az iskolai büfékre, óvodákra, bölcsődékre vonatkozót. letölthető az a táblázat is, amely tartalmazza, hogy milyen korú gyereknek mekkora napi kalóriabevitelre van szüksége, és milyen ételekből, alapanyagokból hány gramm jelenti a korosztályra vonatkozó nyersanyagnormát. Így te is kiszámolhatod, ha érdekel, hogy hány forintból lehet egy gyerek-adagnyi ételt kihozni!

Az ellenőrzések eredménye: egészségtelen ételt kapnak a gyerekek!Az iskolai és óvodai táplálkozás-egészségügyi környezetre vonatkozó, 2008–2009-ben végzett OÉTI-vizsgálatok eredménye szerint az esetek nagy részében az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. A közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata nem csökkenthető. A napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudta biztosítani, az ételek sótartalma rendkívül nagy, magas zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket használtak az ételek elkészítéséhez.

Az ajánlás szerint csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát irritáló étel a 14 év alatti korcsoport részére nem adható. Ugyanakkor az egész napos étkeztetés során biztosítani kell például fél liter tejet, illetve ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket. Négy adag gyümölcsöt, zöldséget, ebből legalább egy adagot nyers formában. Három adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből legalább egynek teljes őrlésűnek kell lennie. Az ajánlás egyúttal korlátozza például a felhasználható olaj, zsír, tejszín, cukor és só mennyiségét. Kiköti, hogy folyadékpótlásra víz, ásványvíz, illetve az előírásoknak megfelelő tea adható, cukrozott üdítő nem.

Mennyiből kell kihozni?

Az egy főre jutó átlagos élelmezési norma összege az egész napos ellátás esetén a 2008-as iskolai menzafelmérés szerint 100 és 770 Ft között, míg az ebéd esetében 121 és 610 Ft között ingadozott. Az OÉTI 2009-ben végzett, ezer óvodára vonatkozó országos reprezentatív felmérése alapján a napi nettó nyersanyagnorma 131 és 555 Ft között váltakozott. A közétkeztetés minősége és a nettó nyersanyagnorma között – a nemrégiben elvégzett elemzés szerint – szoros összefüggés nem volt kimutatható.

Babaszoba: Be kell tartani?

Igen is, meg nem is! Az ajánlás jelenleg nem ró kötelezettséget a közétkeztetőkre. Az abban foglaltak alkalmazása azonban javasolt számukra, mert ily módon egészségesebb étkezést biztosítanak a gyermekeknek. Az ajánlás 18. pontjában ugyan az olvasható, hogy az illetékes Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei, azaz az ellenőrző hatóság évente legalább egyszer ellenőrzi az ajánlás előírásainak érvényesülését, szankciókról azonban nem esik szó. Az “előírás” szó használata azt sugallja, hogy a javaslatokat muszáj betartani. De mi van akkor, ha mégsem? Jelenleg semmi, csak folytatódik a gyerekek egészségtelen ételekre szoktatása, hizlalása, amely minőségi alultápláltsághoz vezet. Ezért aztán nem kell csodálkozni, ha egyre több a túlsúlyos gyerek, felnőtt.

Forrás: ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály