Gyerek

Top különórák ovisoknak, bölcsiseknek

Hova vigyem és miért? Talán fejlesztésre szorul? Azért, hogy megtanuljon valamit? Szeretnéd, ha jól érezné magát?
2013. Március 11.

A bölcsis korosztálynak

tulajdonképpen nem volna szüksége semmiféle különórára, mégis ezek a legkapósabbak az egész kínálatban. A legkisebbeknek alapesetben bőven elegendő annyi fejlesztés, inger, újdonság és tevékenység, amennyire egy átlagos családban sor kerül, különösen akkor, ha már testvérek is vannak, vagy több generáció él együtt. Ám egyre gyakoribb az a felállás, amikor az édesanya egész nap egyedül van a gyerekével, és ő maga az, aki egy kicsivel több változatosságra vágyik. És ez egyáltalán nem bűn, hanem teljesen érthető, jogos igény! De ha ezt szem előtt tartod, talán válogatni is könnyebb lesz a hatalmas kínálatból. Menj olyan órákra a babával, ahol TE jól érzed magad, és ahol közben akár ő is jól érezheti magát. Különbözőek vagyunk, más-más lesz az, ami bejön.

Próbáld ki ezeket:

  • Tücsökzene

    Akkor ajánlom, ha nem emlékszel már az egyszerű kis ölben döcögtetős játékokra, gyermekdalokra, pedig szívesen énekelnél a gyerekednek. Itt újból megtanulhatod valamennyit a kisbabád társaságában! Hat hónapos kortól érdemes járni. Hasonló, a Kodály-módszeren alapuló program a Ringató, amelynek már szintén országos a hálózata, sőt gyönyörű képeskönyvsorozat is készült hozzá.

  • Csiri-biri

    Sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a 2005-ben rendezett első Csiri-biri óta már nemzetközivé vált a kezdeményezés, és a szomszédos országokban és nagyon sok vidéki helyszínen is látogatható ez a mindenütt nagyjából ugyanúgy zajló foglalkozás, amely zene, torna, éneklés, hancúrozás és fejlesztés egyszerre. A szülő nemcsak kísérő, hanem aktív résztvevő. A negyvenperces foglalkozások igazán felhőtlen szórakozást ígérnek, amit garantáltan meg fogtok szeretni. Egyetlen feltétel, hogy a gyerek már jól tudjon járni. Vagyis egyévesnél fiatalabbat legfeljebb kísérő kistesóként, a hátadra kötve vihetsz, bár ehhez már fel kell mutatnod némi izomerőt és állóképességet, mert a Csiri-biri a szülőt is jól megmozgatja.

  • Babaúszás

    Talán a legvitatottabb és egyben az egyik legsikeresebb is valamennyi program közül. A gyűjtőoldalt itt találod, láthatod, babaúszás minden mennyiségben van! Heves ellenzői és dicsérői egyaránt akadnak.

    Remek szórakozás vagy vízbefojtási kísérlet?

    Babaúszás pro és kontra

    Az a legjobb, ha kipróbálod, nektek bejön-e! Csak olyan helyszínt válassz, ahol fennállnak a baba melletti átöltözés minimális feltételei (vagyis le lehet tenni valami biztonságos helyre a babát, amíg fürdőruhát húzol), ahol nem klóros fertőtlenítés van, mert ezt a babák bőre rosszul bírja. Az sem túl jó kiindulópont, ha azért kezdesz bele, mert olimpikont akarsz faragni a gyerekből, hiszen ez jó esetben nem több egy kis közös pancsolásnál, vízi játéknál.

Különórák az ovis korosztálynak

Ha jár a gyereked óvodába, nem valószínű, hogy további különórákra volna szüksége, hiszen az óvodai program mindazokat a tevékenységeket tartalmazza, amelyekre egy egészséges gyermeknek fejlődése érdekében szüksége van. Ez az első években főként spontán játékot jelent úgy, hogy a gyerekek a nap jelentős részét a szabadban töltik, majd nagycsoportos korra eljutnak a rendszeres foglalkozásokig, amelyek célja az iskola előkészítése. Ugyancsak része az óvodai programnak a rendszeres, játékos torna, a kézműves-foglalkozás, rajzolás, festés. És ami a legfontosabb: mindez nem családban, hanem gyerekközösségben, felnőtt irányításával történik, vagyis szép lassan azt is megtanulja a gyerek, hogyan viselkedjen, hogyan érezze jól magát gyerekek közt.

Nagy kérdés, hogy mivel egészítsd ki mindezt. Nem szerencsés, ha a különóra ovi után van. Akkor már fáradt a gyerek, és nem újabb, alkalmazkodást kívánó helyzetre, hanem nyugalomra van szüksége, amikor magában is elszöszmötölhet, mégpedig zavartalanul. Jó megoldás lehet, ha az óvoda maga szervezi a különórákat, és ezeket a szokásos óvodai programba illeszti, de nem az alvó- és pihenőidő helyett.

A legtöbb szülő a különsportot választja, mert szeretné, ha a gyereke megtanulna úszni, korcsolyázni, karatézni. Nagyon sok ilyen lehetőség van! Érdemes a közeli uszodákban, jégpályákon érdeklődni, illetve az óvodához közli fitnesztermekben, hogy szerveznek-e az ovis korosztálynak órákat. Létezik már gyerekzumba, gyerekpilates, gyerekgerinctorna, lúdtalptorna és még sok más. Általában alkalmanként 1000 Ft-os költségből kell kiindulni, amelyhez még hozzáadódnak a szállítási költségek.

Legalább ennyire népszerű a nyelvtanulás, különösen az angol. A szokványos nyelvtanulásnak ennél a korosztálynál még semmi értelme. Jó ötlet a nyelvtanulás és a torna kombinációja

Vagy a nyelvtanulás és játék, dal, mese, kézműveskedés kombinációja: