Gyerek

Végre tudjuk, miért hajlamosabbak a nők a migrénre

A nők háromszor nagyobb valószínűség szerint szenvednek migrénes fejfájástól, mint a férfiak, ami már csak azért is veszélyes, mert a migrén növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
2016. Szeptember 12.

A nők hajlamosabbak a migrénre

Mindenkinek fáj néha a feje, és a migrénnel járó komplexebb fájdalom is széles kört érint, de van egy dolog, ami drasztikusan növeli ennek esélyét: mégpedig az, ha nőnek születtünk.

A Migraine Trust nevű nonprofit szervezet szerint a nők háromszor nagyobb eséllyel szenvednek migrénes fejfájástól, mint a férfiak, és van, amikor ez látászavarokkal, rosszulléttel és hányással társul.

A 24 nemzetközi kutatást összefoglaló tanulmány szerint a nők több mint fele (52 százalék) küzdött fejfájással a kutatás ideje körül, míg a férfiaknál ez az arány csupán 37 százalékos volt.

Egy, a British Medical Journal című szaklapban publikált kiterjedt kutatás szerint egy 100 ezres minta alapján kiderült, hogy a migrénnel küzdők 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusban, stroke-ban vagy egyéb szívbetegségben.

A probléma gyökere a szakemberek szerint az a tény, hogy a nők “könnyebben izgatható”, érzékenyebb aggyal rendelkeznek, ami agykérgi depresszió vezethet. Ez egy abnormális sejtaktivitás, ami pillanatok alatt hullámként söpör végig az agyon. Ez az a pont, amikor a látászavar megkezdődik, és aztán a további tünetek is megjelennek.

A probléma másik oka, hogy sokan csikorgatják a fogaikat álmukban, s míg a férfiak ennek eredményeként kopott fogakkal kényszerülnek élni, a nőknél gyakoribb az állkapocs elfáradása, amely fejfájásban materializálódik.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Medipress