Gyerek

Varázslámpa segíthet a diszlexiásoknak

Francia tudósok azt állítják, hogy megfejtették mi okozza a diszlexiát. Sőt a gyógymódot is tudják.
2017. Október 20.

Rájöhettek arra, hogy mi okozza az olvasási nehézséget, vagyis a diszlexiát. Francia tudósok szerint a diszlexiások szeme másként működik, mint ahogy szabályos lenne: a nem diszeseknek aszimmetrikusan rendeződnek el a szemben található sejtek, míg a diszlexiásoknak szimmetrikusan – írja a hvg.hu a Guardian nyomán.

Így a diszlexiásoknak egyik szemük sem domináns, szemben azokkal, akik nem küzdenek olvasási nehézségekkel. Ennek azért van jelentősége, mert így nem tudja egyik szem felülírni a másik által látottakat, pedig erre van szükség ahhoz, hogy egységes kép jöjjön létre az agyban. Így a diszlexiásoknál ez az egységes kép hiányzik, ezért kevernek össze betűket, ami a diszlexia fő jellemzője. Az agyuknak két eltérő képből kéne összeraknia a nagy képet és mivel nincs domináns szem, ezért ez nehezítetté válik.

A tudósok szerint ez a különbség annyira egyértelmű, hogy elég valakinek a szemébe nézni és látszik az eltérés. A gyógymódot is tudják: a két agyfélteke között minimális eltéréssel készülnek a képek, ezért ha egy LED-lámpával belevillognak abba a kis időtartamba ami az elsődleges és a tükörkép közötti pici időben van (ez pár milliszekundum), akkor a villogás kiradírozza a tükörképet és létrejön az egységes kép. A villanás annyira gyors, hogy szabad szemmel nem látni, viszont jelentősen javította a diszlexiások olvasási teljesítményét. A LED- lámpát el is nevezték varázslámpának.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A diszlexia tünetei
  • Diszlexia-veszélyeztetettség: jelek óvodáskorban
  • Egy kis segítség diszlexiásoknak
  • Forrás: HVG.hu