Gyerek

Tippek az egészséges táplálkozáshoz ősszel, télen

Szervezetünk télen igencsak nagy próbatételnek van kitéve. Immunrendszerünk megerősítése közben érdemes emésztőrendszerünk működésére is fokozott figyelmet fordítanunk.
2010. November 08.

Télen különösen ügyelnünk kell a helyes táplálkozásra, ilyenkor kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, a hideg miatt nehezebb, zsírosabb ételeket kívánunk, gyakrabban nassolunk. Ezzel nagyon leterhelhetjük emésztőrendszerünket, így az egyre kevésbé lesz képes megfelelően ellátni a funkcióját, ez gyakran párosulhat fáradtsággal, levertséggel, valamint a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességének lecsökkenésével.

Mit tehetünk, hogy megőrizzük emésztőrendszerünk egyensúlyát, így erősítve immunrendszerünket a téli megbetegedésekkel szemben?

Fontos, hogy rostban gazdag legyen a táplálkozásunk, ezért minden nap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt.

Különösen ajánlott a cékla, a sárgarépa, a fejes káposzta, sütőtök, az alma és citrusfélék fogyasztása. A káposztaféléket lehetőleg nyersen, vagy salátaként fogyasszuk, mert főzéssel elvesznek belőlük a fontos vitaminok.

Segítheti az emésztőrendszer működését a teljes kiőrlésű pékáruk, olajos magvak fogyasztása is.

A bélflóránk egyensúlyának fenntartásáért minden nap fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, például joghurtot.

Nehéz, zsíros ételek helyett válasszunk minél többet az úgynevezett “melegítő” ételekből, ilyen a köles vagy a zab. A belőlük készült kásák könnyen elkészíthetőek és segítenek, hogy jobban bírjuk a hideget, és közben az emésztőrendszerünket sem terhelik le.

A helyes, rostokban és probiotikumban gazdag étrend mellett nagyon fontos a mozgás is. Télen a hideg miatt sokan visszarettennek attól, hogy a szabadban mozogjanak, pedig a friss levegőn végzett mozgás jótékony hatással van a szervezetre, nem csak a testre, de a lélekre is. Hetente legalább egyszer öltözzünk fel melegen, és induljunk sétára valamelyik közeli erdőbe, hegyre, vagy vízpartra. Kiválóan átmozgatnak, és feltöltenek a téli sportok is, a síelés, a korcsolyázás, de akár egy kiadós szánkózás, hógolyózás is.

Hideg téli estéken közkedvelt program a közös DVD-zés. Ilyenkor a kanapén ülve a film feledteti velünk, hogy mennyit nassolunk közben. A téli bevackolódós estékre válasszunk természetes, egészséges finomságokat, rágcsáljunk olajos magvakat, mogyorót, diót, pisztáciát, sült gesztenyét, aszalt gyümölcsöket, vagy együnk probiotikumos joghurtot.

Ez utóbbi amellett, hogy finom, a bélflóránk egyensúlyának őre is. A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet.

Facsarjunk friss gyümölcslevet, vagy kortyoljunk a filmhez gyógyteákat. Segíti az emésztőrendszerünk működését, megnyugvását a borsmenta, a citromfű a kamilla és a rooibos tea is.

Forrás: HáziPatika.com