Gyerek

Teszttel szűrhető az oviban, kinél nagyobb az esély az Alzheimer-kórra

Egy Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható gén már óvodás korban megmutathatja hatását az agy struktúrájában és a mentális képességekben - állítja egy friss tanulmány.
2016. Július 18.

A kutatók már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy létezik egy APOE nevű gén, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával. Azok az emberek, akik az e4 néven is ismert génvariánst is hordozzák, az átlagosnál veszélyeztetettebbnek számítanak.

Az új kutatás most olyasmire mutat rá, amit korábbi tanulmányok is sejtettek: a gén hatása már korai gyerekkorban tetten érhető. Az agyvizsgálatok bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik az e4-es génvariánssal rendelkeznek, jellemzően lassabban fejlődnek bizonyos agyterületekre vonatkozóan. Ezek ugyanazok az agyterületek, amelyek később az Alzheimer-kórral küzdő idős embereknél is érintettek.

„És ha még mindez nem volna elég, kiderült az is, hogy az e4-gyel rendelkező gyerekek rosszabbul teljesítettek azokon a teszteken, amelyek a memóriát és a gondolkozás képességeit vizsgálták. Igaz, a különbség 8-10 éves kor táján aztán eltűnt” – mondja a kutatást vezető dr. Linda Chang, a Hawaii-i Egyetem neurológus munkatársa.

A szakember szerint elképzelhető, hogy az e4-es génnel rendelkező emberek érzékenyebbek a korral járó változásokra: gyerekkorban, amikor rengeteg fejlődési folyamat megy végbe, éppúgy, mint idős emberként, amikor a szervezet kezd leépülni.

A kutatók szerint a felfedezésnek egyelőre nincs gyakorlati haszna, hiszen nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy a gyerekeket óvodás korban teszteljék, birtokában vannak-e a veszélyes génvariánsnak.

A témához kapcsolódnak:

  • Memóriatréning
  • Könnyebben emlékszünk a dolgokra, ha rajzolunk
  • Már 30 éves kortól kezdve gyengülhet a memória
  • A borsmenta jót tesz a memóriának
  • Forrás: MediPress