Gyerek

Szürkeség és depresszió

A téli hideg és szürkeség a legtöbb emberből rossz hangulatot vált ki. Nem csoda, hiszen a napfény hiánya drasztikus mértékben lecsökkenti a szervezet szerotonin szintjét, ami az agyban az öröm érzetét kelti.
2011. Április 06.

Szerencsére néhány hangulatjavító módszerrel könnyebb átvészelni a borongós időt is.

Keresd a fényt!

Használj ki minden lehetőséget, hogy bőröd és egész szervezeted élvezze a napsütés jótékony hatását. Még az is földobhat, ha a napos oldalra állsz a buszmegállóban. A kutatások szerint a mesterséges, napfényt utánzó spektrumú fénynek is lehet hangulatjavító hatása.

Egyél minden nap csokoládét!

Napi egy kocka csokoládé is segíthet a rossz hangulat megszüntetésében. A csokoládé egy feniletilamin nevű örömérzetet keltő és hangulatjavító hatású ingerületátvivőt, más néven neurotranszmittert tartalmaz. A feniletilamin hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, mely az orgazmushoz hasonló érzést kelt az emberben. A kakaóban kétszer annyi antioxidáns található, mint a vörösborban, csökkenti a vérnyomást, sőt még a ráncokat is képes kisimítani. Tejcsokoládé helyett azonban ajánlatos a sokkal egészségesebb, legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét fogyasztani.

Találj gyönyört a hálószobában!

A szexuális előjáték során az agyba nagy mennyiségű dopamin kerül, melynek következtében vágyakozni kezdünk a szex után, mondja Kimberly Flemke, szexterapeuta. Egy gyors menetnek kétségtelenül hangulatjavító hatása van, ráadásul az orgazmus során oxitocin szabadul fel a szervezetben.

Egyél halat!

Azok az emberek, akik omega 3 zsírsavat tartalmazó ételeket fogyasztanak, mint például a lazac, vagy a tonhal, általában jobban tudják kezelni az érzelmeiket, állítja Sarah Conklin, a pennsylvaniai Allegheny Főiskola pszichológia professzora. Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni. A hal mellett a mogyoró és a lenmag is kellő mennyiségű proteint tartalmaz, melynek segítségével megelőzhetők a szívbetegségek.

Ezeket is olvasd el:

  • Boldogságdiéta
  • A jógalégzés segítségével leküzdhető a depresszió
  • Gyerekeknél is jelentkezhet a tavaszi fáradtság
  • Forrás: Medipress