Gyerek

Szombaton gluténmentes világnap!

Június 9-én a Folyondár utcai Sportközpontban várják a lisztérzékeny betegeket és családjaikat egy egész napos ingyenes eseményre. Koncert és kóstoló is lesz!
2012. Június 07.

Májusban számos európai országban rendezik meg a lisztérzékenyek világnapját. E nap fő üzenete, hogy felhívja a figyelmet a cöliákia jelenségére és a gluténmentes étkezésre. A Dr. Schär gluténmentes világnapjával csatlakozik ehhez az eseményhez Európa-szerte azzal a céllal, hogy a figyelemfelhívás mellett összehozza a lisztérzékeny embereket egy olyan rendezvényen, ahol a rengeteg információnak köszönhetően kellemesebben és könnyedebben élhetnek együtt lisztérzékenységükkel. Hazánkban is minden száz ember közül legalább egy cöliákiával küzd, és hasonló a helyzet más európai országokban is.

Téged is érint?

A cöliákia gyakorisága világszerte növekszik, és egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, ami nem azonos a lisztérzékenységgel. Magyarországon is egyre többen kénytelenek együtt élni ezzel az autoimmun betegséggel. A lisztérzékenység már egészen kis korban, a gluténtartalmú ételek bevezetését követő egy-három éven belül kialakulhat. A betegség később, felnőttkorban is jelentkezhet, és ilyenkor sokáig felfedezetlen maradhat, hiszen nem feltétlenül jár jellegzetes tünetekkel és hirtelen rendkívüli elváltozásokkal.

A betegségnek csak egyetlen hatékony kezelése létezik: a gluténmentes diéta, amelyet az érintettnek minden esetben élete végéig be kell tartania. Az ilyen betegséggel küzdők semmilyen formában sem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, ezek hibridjeit, tönkölybúzát vagy annak elődjeit. Oda kell figyelni a feldolgozott élelmiszerekre és a késztermékekre is, hiszen a glutént előszeretettel alkalmazzák összetevőként.

Mit szabad?

Régen meglehetősen szegényes volt a kínálat gluténmentes termékekből, manapság viszont meglepő és örvendetes a bőség!A gluténtartalmú gabonafélék helyettesítésére fogyaszthatnak kölest, kukoricát, rizst, hajdinát. Ajánlott húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás és különleges gluténmentes termékek, köztük liszt, kenyerek, péksütemények, tészták, édességek fogyasztása. A szervező cég úttörőszerepet vállalt a gluténmentes termékek előállításában, folyamatos kutatást és fejlesztést végez a különleges táplálkozási követelményeknek megfelelve, szem előtt tartva az élvezetes, egészséges és biztonságos táplálkozást. Vezető egyetemekkel és nemzetközi kutatóintézetekkel együtt folytatják a kutatást.

Gyere el te is!

A mostani gluténmentes világnap Magyarországon az első ilyen jellegű rendezvény lesz. A június 9-én tartandó eseményen számos programmal várják az érintetteteket. Dietetikus és szakács is segít a diétát izgalmasabbá és finomabbá tenni, főzőshow-val, termékkóstolóval, érdekes receptekkel, magyar és olasz összetevőkkel, hogy még ínycsiklandóbb legyen az étrend. A gyermekek legnagyobb örömére az Alma együttes is fellép majd a Folyondár utcai Sportközpontban, ahol nagyjából eyer vendégre számítanak.