Gyerek

Székrekedésnél is segíthet a magnézium

A magnézium, ez a rendkívül fontos ásványi anyag a szervezetünk minden sejtjének egészségéhez nélkülözhetetlen, és talán nincs is olyan folyamat, melyben ne játszana szerepet. Meglepő módon, a székrekedés kíméletes kezeléséhez is jó a magnézium.
2016. Február 03.

A székrekefdés sok kellemetlen órát okozhat

A magnézium számtalan biokémiai folyamatban részt vesz a szervezetünkben, és többek között az izmok működéséhez is rendkívül fontos. Egyrészt, hozzájárul a sejtek közötti megfelelő kommunikációhoz, másrészt az izmok ellazulásának és megfeszülésének egyensúlyáért is felelős. Ez utóbbinak jól látható hatása például az, hogy a magnézium szedésével elkerülhetjük a lábszárgörcsöket. Ugyanakkor a magnézium a simaizmokra is hatással van: ezeket az izmokat akaratlanul működtetjük, és ezekből állnak például az érfalak, a méh, vagy éppen a bélrendszer.

A magnézium két irányból is támogathatja a székrekedés elleni küzdelmet. Ellazítja a bélrendszer izmait, így a salakanyagok könnyebben tudnak távozni a szervezetünkből. Emellett magához köti a vizet is, vagyis megemeli a bélrendszerben a folyadék mennyiségét, így a székletet is lazítja. A lazább, folyadékban gazdagabb széklettől pedig könnyebb megszabadulni.

Természetesen, a magnéziumtól sem szabad csodát várni, a súlyos és krónikus székrekedést nem fogja megoldani egy-egy véletlenszerűen bekapott magnéziumtartalmú tabletta. Azonban a magnézium jóval kíméletesebb, mint a “hagyományos” hashajtók, és az étrend-kiegészítők általánosságban jó hatással vannak a szervezetünkre (ez különösen azért igaz, mert a szakemberek szerint a legtöbb ember sajnos magnéziumhiányban szenved).

A krónikus székrekedés esetében igyekezzünk kideríteni, hogy pontosan milyen okok állnak annak a hátterében, de ha csak időnként szeretnénk egy kicsit megrövidíteni a vécén töltött időt, arra megfelelő lehet a magnézium.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy a magnézium, mint bármely étrend-kiegészítő, túl is adagolható, és akár ellentétes hatást is elérhetünk vele, mint szeretnénk. A túlságosan sok magnézium akár hasmenést is okozhat – ez kellemetlen, de szerencsére gyorsan múló probléma. Éppen ezért érdemes egy kicsit kísérletezni, és megtalálni azt a magnéziummennyiséget, mely lazítja ugyan a székletet, de nem okoz komolyabb mellékhatásokat.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is: