Gyerek

Sokan nem tudják kihasználni a családi adókedvezményt

A kedvezmények közel egy harmada bent ragad. Minden harmadik családnak nincs ugyanis olyan szja-köteles jövedelme (például mert katázik), ami elégséges lenne ahhoz, hogy kimaxolja a családi adókedvezmény nyújtotta anyagi keretet.
2017. Augusztus 11.

A 24.hu utánajárt, hogy mennyire tudják kihasználni a családok a családi adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket, és ténylegesen hány család tud és mennyit megtakarítani.

Az elemzéséből kiderül, hogy a 2015-ös intézkedések után – amikor is már nem csak az adóból lehetett érvényesíteni a kedvezményt, hanem a járulékból is – a többgyermekesek jártak a legjobban. Annak dacára, hogy 2016-ban elkezdődött a kétgyermekes családok kedvezményének növelése évi 5 ezer Ft-tal, gyermekenként 2500 forinttal. Ennek köszönhetően a tervek szerint a kiindulási állapotot jelentő havi 20 ezer Ft-ról 40 ezerre nő majd a megtakarítás 2019-re. (Évente gyermekenként 2.500 forinttal növelik a kedvezmény mértékét.)

A 3 és annál több gyermekesek kapják a legtöbb kedvezményt (gyermekenként 33 ezer Ft-ot), ám ahhoz, hogy a maximumot ki tudják használni, elég magas bruttót kell kapniuk. Ami több gyermeknél elég álomszerű fizetést feltételez. Nem csoda hát, hogy a 3 vagy annál több gyermeket nevelők a lehetséges kedvezménynek mindössze 52 százalékát tudják kiaknázni.

A kétgyermekes családoknál ennél azért jobb a helyzet: 83,5 százalékos rátával érvényesítik a családi adókedvezményt (bár ott gyermekenként jelenleg 15 ezer Forint a visszakapható összeg.) Az egygyermekesek állnak a legjobban: 87,4 százalékát tudják kihasználni a lehetséges keretnek.

Kapcsolódó cikkek:

  • A családi adókedvezmény 2017-ben
  • Változások a családok életében 2017-ben
  • Így lehet visszaigényelni az adókedvezményt