Gyerek

Rendezz bababulit!

Tízórai, uzsonna vagy éppen babazsúr? A feltálalt falatkák szempontjából tulajdonképpen mindegy is! Egészséges, könnyű harapnivalót kínálunk a kicsiknek napközben, és ha bababulit rendezel, vidd ki őket bátran a szabadba!
2011. Március 28.

Örüljetek együtt a tavasznak! A hétvége remek alkalom arra, hogy áthívjatok néhány kisgyerekes barátot. Ha nincs kert, szervezzétek valahová a szabadba, jól bevált, ismert helyre, ahol nem ér majd meglepetés a távolságok és terepviszonyok miatt.

A bébiparti hosszát és időpontját igazítsátok a gyerekek napirendjéhez, és a létszámra is ügyelj, mert a túl sok inger megzavarhatja a kicsiket. Kétéves korig legfeljebb hárman-négyen legyenek a gyerekek összesen. Ebben az életkorban inkább csak egymás mellett játszanak, az anyukák pedig terelgetik őket. Ennél sokkal többre nincs is szükség, de azért két aprósággal feldobhatod a zsúrt. Már a legkisebbek is élvezik: – Fújj buborékot nekik, ha vannak nagyobb testvérek, ők is szívesen segítenek ebben.– Vegyénk elő egy nagy takarót, és a szülők vagy párod segítségével zsipp-zsuppold sorra a gyerekeket. Ne siess, akár háromszor egymás után is jöhet ugyanaz a csemete javasolja Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus.

Mit együnk?

Egyéves kor előtt igény szerint szoptatott babák esetében általában nincs szükség sem tízóraira, sem uzsonnára, a három fő étkezés a szoptatásokkal bőségesen fedezi szükségleteiket. Tápszeres babáknál hat hónapos és egyéves kor között legfeljebb napi fél liter tápszer elfogyasztását javasolják a szakértők, ehhez jön a reggeli, az ebéd és a vacsora. A baba étvágyától függ, hogy emellett szívesen elfogad-e egy-két falat nyers gyümölcsöt, ennél többre azonban valószínűleg nincs szüksége. Az első szülinap után aztán egyre változatosabban alakul a kicsik étrendje. Vannak, akiknek a járástanulás időszakában alaposan megcsappan az étvágyuk, és lényegében a tízóraira, uzsonnára kínált falatok jelentik a nap csúcspontját, mások pedig annyira belejönnek az evésbe, hogy legszívesebben folyamatosan rágcsálnának valamit. A lényeg az, hogy ne édességekkel, desszertekkel tömd ilyenkor – erre valójában még ünnepi alkalmakkor sincs szükség.Ha pedig több kicsi is összejön egy közös délutáni játék vagy éppen szülinap ürügyén, ugyanolyan típusú ételekkel kínálhatod őket, mint tízóraira vagy uzsonnára szoktuk. Vagyis: semmi nehezet, édességet pedig csak módjával. Ilyenkor egyébként sem az evésen van a hangsúly!

Juhtúrós muffin

Hozzávalók 38 darabhoz:négy tojás, húsz deka juhtúró, egy csokor kapor, egy kávéskanál jódozott só, két gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1,5 deci kefir, 30 deka teljes kiőrlésű búzaliszt, két kávéskanál sütőpor, diónyi vaj a sütőforma kikenéséhezA kisütéshez 24-es minimuffinsütő szükséges, ez a pici gyerekmarkokba éppen megfelelő méret.

Rendezz bababulit!

Kend ki vékonyan vajjal a muffinsütő mélyedéseit. Mosd meg, csepegtesd le, majd vágd apróra a kaprot. Verd habosra a tojásokat egy kávéskanál sóval. Keverd össze alaposan a lisztet és a sütőport, majd a következő sorrendben, folyamatos habverős keverés mellett adagold a hozzávalókat a felvert tojáshoz: előbb a juhtúrót, majd a kefirt, a kaprot, a fokhagymát, végül a sütőporos lisztet. Ha már csomómentes, sima massza, adagold evőkanállal a sütőformába úgy, hogy legfeljebb a mélyedés háromnegyedéig érjen az adag, ez körülbelül egy evőkanálnyi. 160-170 fokos sütőben negyedóra alatt készül el, akkor veheted ki, amikor már szép aranyszínűre sült.

Változat

Juhtúró helyett keverj a tojáshoz 20 deka reszelt sajtot, az összes többi hozzávaló a kapor kivételével marad. Amikor már a muffinsütőbe kanalaztad a masszát, tegyél kiskanállal mindegyiknek a tetejébe egy kis oregánós paradicsompürét.

Gesztenyés golyócskák

Hozzávalók: 25 deka natúr gesztenyepüré, öt evőkanál cukor nélkül sűrűre főzött szilvalekvár vagy öt deka beáztatott és botmixerrel pépesített mazsola, két evőkanál zabkorpa

Rendezz bababulit!

Keverd össze alaposan a gesztenyemasszát a lekvárral. Formázz belőle cseresznye nagyságú golyókat, majd hempergesd meg zabkorpában. Minyongallérra téve tálald. Tízórainak, uzsonnának is megfelel néha, babazsúron pedig a kedvencek egyike!

Forrás: Kismama magazin