Gyerek

Örökség vagy ez tényleg én vagyok?

Amit otthonról hozunk, láttunk gyermekkorunkban egyszerre áldás és átok: örökségünk egy része öntudatlanul épült be személyiségünkbe, már nem is tudjuk vajon mi érzünk, gondolkodunk valahogyan vagy nagyanyánk, anyánk beszél belőlünk.
2017. Május 05.

Örökség vagy ez tényleg én vagyok?

Hogy miről is van szó, azt Cziglán Karolina pszichológus cikkében egy érzékletes példával mutatja be: egy férfi csodálkozva kérdezte a feleségétől: “Drágám, miért vágod ketté a karajt, miért nem egyben sütöd?” Az asszony bizonygatta, azt így kell sütni, így tanulta az anyjától. Megkérdezték hát édesanyát, miért vágja ketté a karajt. Azt felelte, nem tudja miért, de így kell sütni, ő is így látta az anyukájától. Elmentek hát a nagymamához, hogy megtudják tőle, miért kell kettévágni a húst. Ő azt felelte: nem kéne, de kicsi a sütőm, csak így fér be.

Ennél azért jóval súlyosabb helyzetekben is megtörténik, hogy a szerint cselekszünk, ahogy belénk ivódott, miközben egyáltalán nem tudjuk, vajon miért érzünk úgy, ahogy. Feldmár András mesélt egyszer arról, hogy miközben sírt a csecsemő gyereke és ő egyre indulatosabb lett a baba sírásától, egyszer csak azon kapta magát, hogy anyja gondolatai jelennek meg a fejében, sőt anyja szavait mondta ki. Nincs ebben semmi misztikus. “…előfordul, hogy öntudatlanul átveszünk valamit a megelőző generációktól, ami annak idején adaptív, a megküzdést elősegítő, de legalábbis érthető volt, a jelenben viszont felesleges, vagy hátráltat minket. Ha ezek nem tudatosulnak, akkor felülvizsgálat nélkül tovább visszük, és tovább is adjuk gyerekeinknek.”- írja a divány.hu cikkében Cziglán Karolina.

“Félreértés ne essék, nem arról van szó, felejtsük el örökségünket, és éljünk csupán aktuálisan racionális szempontok szerint. Annak tisztelete és átélése, hogy az ember mennyit kapott a felmenőitől, rengeteget hozzáad a személyiségéhez, gazdagítja az identitását. Miért is kellene megtagadnunk, ahonnan jöttünk? Sokkal inkább arról van szó, hogy ez valóban érték legyen az életünkben, ne pedig megkövesedett kényszerek tárháza”- fogalmaz a pszichológus, azaz nagyon fontos lenne az őszinte szembenézés azzal, hogy egy adott helyzetben milyen érzéseink vannak és megpróbálni megfejteni, hogy ebből mennyi a sajátunk és mi az, ami inkább kényszer.

A gyereknevelés során számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor valamiről szentül hisszük, hogy ezt úgy kell csinálni, a gyereknek úgy kell viselkednie, miközben ha megkapargatnánk, hogy miért ez a “szabály”, akkor bizony nem tudnánk megmondani. Ilyenkor nagyon is érdemes elgondolkozni azon, hogy ezek szívből jönnek-e vagy megszokásból, görcsösségből.

Ahogy a pszichológus fogalmaz: “Merjünk hallgatni ezekre a hangokra, és merjük magunknak megengedni a változtatást, a kísérletezést. Egy jó hír: hibázni is szabad, akkor legfeljebb majd újra próbáljuk.”

Ez a szembenézés annál is inkább fontos, mert sok káros, önmagunknak vagy másoknak ártó szokást örökíthetünk így át a gyerekeinknek. Ezzel életben tartunk rossz beidegződéseket, tabukat, helytelen megszokásokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu