Gyerek

Nyári táborok: mi szem szájnak ingere!

Nyáron papírforma szerint az a szép és jó, hogy együtt pihen a család. Igen ám, csak nem mindig jön össze az, ami nagykönyvben meg van írva.
2016. Május 18.
Fotó: Getty Images

Sokszor megesik, hogy szemünk fénye hosszabb ideig vidéken, a nagyszüleinél piheni ki fáradalmait. Ám a legidősebb generációnak is regenerálódnia kell a gyerekricsaj után, ugyanakkor a legkisebbek számára a nyári hónapok nem telhetnek el kikapcsolódás, és a vele egykorúak társasága nélkül.

Éppen ezért a legtöbb család már májusban hozzálát böngészni, és izgalmas nyári táborokat keresnek a csemetének. S az sem baj, sőt, a legtöbbünk szülőként kifejezetten örül, ha az adott tábor nem “ottalvós”, hanem minden este hazatér a kicsi a kalandok után. De számos olyan tábor is várja gyermekeinket, ahol éjjel-nappal áll a bál, egész héten nélkülünk tud kikapcsolódni méhünknek gyümölcse, aki úgy őrjöngheti ki magát, hogy nem kell az szülői szigornak megfelelnie. A nyári táborok kínálata eszméletlenül nagy: vágyainknak csupán a pénztárcánk, elképzeléseink, no meg a gyerkőc érdeklődési köre szabhat határt.

Nem nehéz megtalálnunk a legideálisabb nyári táborokat, hiszen számos tematikus oldal is rendelkezésünkre áll, például a taborfigyelo.hu oldalon tematikus sorrendben láthatjuk az idei kínálatot. Ugyanezt tudja a gyerektabor-kereso.hu és a napkozitabor.hu, amelyik oldalakon több mint 1200 gyermektábort sorakoztatnak fel szerte az országból, úgyhogy érdemes végigböngésznünk a kínálatot a neten.

Lássunk néhány remekül hangzó kínálatot! Véget nem érő hosszuk van a nyári nyelvtáboroknak, a lovas táboroknak, a sport-, az öko-, a művészeti- és a kalandtáboroknak. A színjátszó kalandtáborban testvérkedvezményt is adnak, majd az ötödik nap végén színdarabot mutatnak be a táborlakók. Az ugyancsak napközis kézműves és tánctábor afféle 2 az 1-ben lehetőség, hiszen egyszerre mozoghatnak és a kézügyességüket is fejleszthetik a kicsik. Kifejezetten ígéretes és kreatív továbbá például a detektívtábor, a filmes- és az újságírótábor is.

Vannak egészen zsebbenyúlós lehetőségek is, ilyen például a ZOO-tábor, a Funside Amerikai Tábor és a médiatábor.Kifejezetten lányokat várnak a musical dance táborokba, egyes művészeti táborokba, és jobb agyféltekés rajztábort is szerveznek csajok részére. Divatérzékeny kislányoknak remek mulatság a Corvin Divatiskola divattábora, ahol arra tanítják meg a Pöttöm Pannákat, miképp dobják fel a rucijaikat, vagy akár saját kezűleg is batikolhatnak pólót.

A fiúk sem maradnak ki a szórásból, hiszen a foci-, a vízilabda- és a gokart tábor is a kislegényeket várja, sőt, akár military táborba is vihetjük kisfiunkat. Az egyik legfiúsabb tábor kétségtelenül az indián és íjász tábor Nőtincsen, ahol a kis indiánok tipikben alhatnak nomád körülmények között, lovagolhatnak, íjászkodhatnak, hangszereket készíthetnek, kézműves foglalkozásokon alkothatnak, és megismerkedhetnek a környékbeli állatokkal is.

Aki pedig nyáron is fontosnak tartja a játszva tanulást, az remekebbnél remekebb nyelvi táborokat talál porontya számára. Az idegennyelv-tanulásra szakosodott táborokban játékosan, élményekkel telve, szinte észrevétlenül tanulhatnak a gyerekek. A legtöbb idegen nyelvi táborban alig beszélnek magyarul a fiatalokhoz. Más helyeken a programoknál mindkét nyelven elhangzanak az utasítások, de a nyelvórákon már csak az idegen nyelven beszélnek a tanárok. Ám tény, hogy a játszva tanulásra és fejlődésre alig akad jobb lehetőség, mint egy nyári gyermektábor.Akárhogy is döntünk a kicsi nyári programját illetően, fontos tisztában lennünk gyermekünk adottságaival és készségeivel. Mindenekelőtt azt beszéljük, és gondoljuk-e át, érett-e a kicsi az ottalvós táborhoz. S az sem utolsó kérdés: vajon mi, szülők, felkészültünk-e rá, hogy gyermekünk – ha csak néhány napra is – de máris kiröppenjen a családi fészkünkből?