Gyerek

Nem tudni, miért van ennyi allergiás

Egyre nő az allergiások száma fejlettebb országokban, és ez nem csak a szezonális allergiákra vonatkozik.
2010. Április 06.

AllergiaAz allergia a szervezet szokatlanul erős immunválasza az amúgy ártalmatlan anyagokra, mint a pollen, a macskaszőr vagy a mogyoró. Az Egyesült Államokban jelenleg a lakosság mintegy 54 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A mostani allergiások száma közel ötszöröse a 30 évvel ezelőttieknek, ennek oka pedig egyelőre ismeretlen.

Az ételallergiák előfordulása különösen megnőtt az utóbbi években. 1997 és 2007 között a gyermekkori ételallergiák előfordulása 18 százalékot nőtt az Egyesült Államokban. “Az óvodák manapság már szinte mindenhol mogyorómentes óvodák: egyszerűen olyan magas a mogyoróallergia előfordulásának aránya, hogy jóformán nem is találkozunk ezzel az élelmiszerrel” – nyilatkozta Dr. Jacqueline S. Eghrari-Sabet, a Családi Asztma és Allergia Ellátó munkatársa.

Bár senki nem tudja pontosan, mi okozza az allergiás megbetegedések számának növekedését, Dr. Eghrari-Sabet felvázol néhányat a lehetséges okok közül:

Allergiaszűrés – bőrpróba

Túl tiszták vagyunk

A hipoallergén környezet egyik hátulütője, hogy mivel a gyerekek sosem találkoznak kórokozókkal, a szervezet természetes védekező rendszere nem tud kiépülni, és az alul stimulált immunrendszer így olyan dolgokat is károsnak érzékel, mint a különböző élelmiszerfajták. “Az ‘unatkozó’ immunrendszer minden amúgy ártalmatlan anyagot megtámad: mogyorót, tojást, búzát, tejet, és ez heves allergiás reakciókat eredményez” – nyilatkozta Dr. Eghrari-Sabet.

A globális felmelegedés

A szén-dioxid szint növekedésével és az évi középhőmérséklet emelkedésével együtt nő az allergiás megbetegedések száma is. A növények korábban virágoznak és az összes pollen termelődés egyre nő. Bár az allergiás megbetegedések kialakulásának nagy szerepet játszanak a genetikai tényezők, a megnövekedett pollenterhelés is egyike lehet az allergia kiváltó okainak.

Túl piszkos a környezetünk

A szmog és a különböző légszennyeződések rontanak az allergiások, különösen az asztmások állapotán, és kiváltó okként is szolgálhatnak.

Egyre pontosabb a diagnózis

Allergiás szénanátha Lehetséges, hogy az allergiások számának növekedése nem jelent több beteget, csak több diagnosztizált esetet. “Korábban az allergiás megbetegedéseket könnyen összetévesztették más betegségekkel, manapság azonban már pontosabb diagnózisok állíthatók fel, így lehetséges, hogy csak a diagnosztizált betegek száma nőtt.”

A legvalószínűbb azonban az, hogy az előbb felsorolt okok együtt felelősek az allergiás megbetegedések egyre nagyobb előfordulásáért. “Úgy tűnik, ez a rejtély egyelőre megoldatlan marad, hiszen a kutatások általában inkább az allergiás megbetegedések elleni kezelések kifejlesztésére irányulnak, nem arra, hogy megtudjuk, mi okozza a betegségeket” – nyilatkozta Dr. Eghrari-Sabet.

Animáció, videó: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:

  • Befolyásolja az allergia kockázatát, mikorra esik a terhesség
  • Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?
  • Az allergia karácsonykor sem kímél
  • Mukoviszcidózis – egy rettegett génbetegség
  • Forrás: Medipress