Gyerek

Nem akarok több gyereket!

Mihez nyúlhat az, akinek nem felel meg a gumi óvszer, és olcsó, több évig is megbízható megoldást keres a fogamzásgátlásra?

Kérdés: Harminchét éves vagyok, két gyerekünk van, de már a kicsit sem szoptatom, aki most két és fél éves. Eddig gumi óvszerrel védekeztünk a szoptatás miatt, de nekünk nem felel meg igazán, mindketten zavarónak érezzük, és alig várjuk, hogy valami másra váltsunk. Most úgy gondoljuk, nem szeretnénk több gyereket, de a művi meddővé tétel túl drasztikus beavatkozás volna, meg aztán nincs kizárva az sem, hogy meggondoljuk magunkat. Olyan megbízható fogamzásgátlót keresek, ami nem túl drága, és akár évekig is alkalmazható anélkül, hogy engem megbetegítene (főleg a ráktól félek).

Vali, e-mail

Nem akarok több gyereket!

Dr. Boros Judit válasza:

A fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás nálam mindig alapos kikérdezéssel kezdődik, hiszen az ideális módszer megtalálásához ismerni kell az egészségügyi előzményeket, betegségeket, családban előforduló betegségeket, sőt, bizonyos fokig az életmódot is. Önnek is azt javaslom, hogy keresse fel orvosát, aki alapos, minden fontos részletre kiterjedő kikérdezés után fog segíteni a választásban. Itt általánosságban csupán néhány szempontot szeretnék felvetni. A kombinált, ösztrogént és gesztagént is tartalmazó tabletta annak a nőnek lehet jó megoldás, aki teljesen egészséges, nem dohányzik, nem túlsúlyos, nem szenved ismétlődő migrénektől, vérnyomása pedig normális. Ebben az esetben is kontrollra van szükség a szedés megkezdése után három hónappal, utána azonban elég évente. Azok a nők is szedhetnek tablettát, akiknél nem egészen ideális a helyzet, de náluk, különösen az első évben, gyakoribb kontrollra van szükség. A hatást nagyon sok tényező (például bizonyos táplálékkiegészítők szedése, műtét, egyéb gyógyszer) befolyásolhatja, ezért gyakori egyeztetésre is szükség lehet. A legolcsóbb tabletta is legalább havi 2500 forintba kerül. A három hónapra megoldást jelentő gesztagéninjekció ára 1000–1500 Ft, az óvszer minden alkalommal száz forint körüli kiadást jelent. Drágának tűnik első hallásra a hormontartalmú spirál a maga 40 ezer forintjával, de ha tekintetbe vesszük, hogy öt évig maradhat bent, havi költsége a legkedvezőbbek közé tartozik. Az első három hónapban előfordulhat vérzés, aztán elég kényelmes megoldásnak bizonyul. Előfordul, hogy egyáltalán nem jelentkezik a használata során vérzés, és ilyenkor persze időről időre felmerülhet a terhesség gyanúja is. Ebben az esetben a költségekhez még a terhességi tesztek árát is hozzá kell adni, ami alkalmanként 600-1000 forintot jelent. Még olcsóbb az egyszerű spirál, ennek előfeltétele, hogy a méhszáj ép legyen, ne szenvedjen a nő visszatérő folyástól. Utóbbit sokszor a partner krónikus prosztatagyulladása okozza, ezért a kezelést követően a spirál használatának valószínűleg nincs további akadálya. A viszonylag kevéssé biztonságos, de nem is túlságosan drága módszerek közé tartoznak az együttlét előtt közvetlenül a hüvelybe helyezhető spermaölő hatású kúpok.

Forrás: Kismama magazin