Gyerek

Nem akar napközben aludni!

A te gyereked is azok közé tartozik, akik ovis korba kerülve már nem hajlandók lefeküdni aludni délutánonként? Sebaj, pihenni másképp is lehet!
2011. Július 22.

Mit tegyünk, ha nem akar délután aludni a gyerek?

Figyeld meg, hogyan tölti a délután nagy részét. Már három-négy óra felé csetlik-botlik, nyűgösködik, nem tud magával mit kezdeni, rosszkedvű, mindenért sírva fakad? Nemcsak nehezen elviselhető ez mindkettőtöknek, hanem baleset is könnyebben éri a rossz mozgáskoordináció miatt, és fejlődése is lelassul, hiszen ilyenkor semmit nem képes feldolgozni, befogadni. Pihenjetek együtt a nappaliban, fektesd le kicsit később, vagy sötétíts be, de ne hagyd még el teljesen a napközbeni szundít.

Pihentető lehet, ha nagyjából a délutáni alvás idejére időzítesz egy kis mesekönyvnézegetést vagy más nyugis játékot. Hallgathat hangoskönyvet, vagy a kedvenc gyerekdalait is.

Jó megoldás, ha ilyenkorra időzítesz egy hosszabb autózást. Közben biztosan elszundikál fél órára.

Ha délután is élénken és jókedvűen játszik, valószínűleg elegendő az éjszakai alvás. Előfordulhat ez már óvodáskorban, de lehet, hogy egy átmeneti szakasz után ismét visszatér majd a napközbeni szunyókálás igénye. Valószínűbb, hogy a nyári világos időszak is közrejátszik az éberségben. Értelmetlen lenne ágyba kényszeríteni, ha nem tud elaludni. Este hozd kicsit előbbre a lefekvés idejét, így nem lesz olyan kimerült, hogy a zaklatottságtól ne tudjon elaludni.

Otthon alkalmazkodhatsz az alvásigényéhez, az óvodában pedig sok gyerek magától alkalmazkodik az ottani rendhez, ki is fárad, és szépen lefekszik a többiekkel együtt. Ne parázz ezen előre, egy-két hét után kérdezd meg majd az óvónőt, alszik-e a gyerek ebéd után. Ráérsz akkor megbeszélni, hogy milyen lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem tudnak aludni napközben. A megoldás rajzolgatás, kézműveskedés, mesekönyv nézegetés szokott lenni.

Ha nagyon túlpörgős gyerekről van szó, segíthet a gyerekjóga tanfolyam, vagy akár otthon is beiktathattok néhány gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetnek a gyerek alvása témában:

Forrás: Kismama magazin