Gyerek

Mire reagálnak előbb a szülők: telefoncsörgésre vagy a gyereksírásra?

A 21. században az okostelefonokon, táblagépeken ránk zúduló információrengeteg szennyezi be a családi ebédet, a játékidőt, az esti fektetést, zavarja a gyermeknevelést és növeli az otthoni stresszt.
2016. November 02.

A modern szülők és gondozók átlagosan napi 3 órát töltenek táblagépek, okostelefonok és más kommunikációs eszközök használatával, mely mentálisan megterhelő és hosszú távon ténylegesen befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatot. Például az étkezések közbeni mobiltelefon használatból kifolyólag a szülő kevesebbet kommunikál gyermekével, és ha az szeretné felhívni magára a figyelmet, akkor a szülő csak mérges lesz, nem veszi észre, hogy ez csak egy jelzés.

Dr. Jenny Radesky, a University of Michigan Medical School gyermekek viselkedés fejlődésével foglalkozó adjunktusa 22 anya, 9 apa és 4 nagyszülő bevonásával kutatta a jelenséget. Habár egyes szülők a dolog pozitív oldalát ragadták meg és elmondták, hogy ez a modern technológia teszi lehetővé számukra az otthonról való munkavállalást, valójában azonban ez is növelheti a stressz szintet.

Mások az otthoni bezártságból való egyetlen kiutat látják a kommunikációs eszközök napi használatában. Radesky az eredményeket bemutató közleményben úgy vélte, hogy az új technológiák és a régi jól bevált családi rituálék megtartása közötti egyensúly fenntartása nagy feszültséget generál a családokban.

Radesky tanácsai a családoknak

– Határokat kell felállítani. Meg kell határozni a családi életben eszközmentes időszakokat és az otthonban szintén eszközmentes tereket.

– Érdemes megfigyelni mennyi időt töltenek a szülők mobilhasználattal és ha az látszik, hogy túl sokat, változtatni kell rajta.

– Tudatában kell lenni annak, hogy mi veszi el a legtöbb időt és mi a legnagyobb stresszforrás az e-mailek ellenőrzése vagy a napi hírek olvasása.

Az eredmények a Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics folyóiratban olvashatók.

Forrás: MediPress