Gyerek

Mikor kell ellenőriztetni a D-vitamin szintet?

Tudtad, hogy a kor előre haladtával csökken a bőr szintetizáló képessége? Egyre több kutatás igazolja, hogy a D-vitamin pótlására mindenkinek, de különösen a betegeknek figyelniük kell. Mikor érdemes megnézetni, minden rendben van-e?
2016. Október 14.

Mikor kell ellenőriztetni a D-vitamin szintet?

A máj- és epeúti megbetegedések és a vesebetegségek fokozzák a D-vitamin hiány kialakulásának lehetőségét. A kor előre haladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin hiány alakul ki.

Akik szteroidos készítményeket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére. Ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelő formáit alkalmazni.

A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható. Kevesen tudják, hogy még a policisztás ovárium szindróma és a terméketlenség hátterében is állhat ez a hiány.

Mennyit és hogyan?

A szakemberek ajánlása szerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig hetente négyszer 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos a döntés előtt ellenőriztetni a valós D-vitamin szintjüket és konzultálni egy endokrinológus szakorvossal, már csak azért is, mert ez a vitamin túladagolható, és vesekárosodást okozhat! Épp ezért vesebetegek mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal a D-vitamin bevitelt illetően.

A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elő a napsugarak ultraibolya tartományából, éppen ezért a kevésbé napfényes országokban élőknek jóval kevesebb jut belőle. Bár vannak bizonyos élelmiszerek (például tej, joghurt, tojás, halolajok, lazac, makréla), amelynek van D-vitamin tartalma, ez különösen a téli időszakban nem elégséges.

Jó hír, hogy optimális kiegészítéssel a tél folyamán is elérhető megfelelő D-vitamin szint. Ehhez azonban az érintetteknek – különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek – érdemes elvégeztetni egy D-vitamin szint mérést, amely egy egyszerű vérvétellel kivitelezhető. Az eredmények birtokában aztán már megfelelő pótlást is tud ajánlani a belgyógyász, endokrinológus – ismerteti Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Mikor érdemes ellenőriztetni?

  • Ha csontritkulásod van.
  • Ha inzulinfüggő cukorbeteg vagy.
  • Ha magas vérnyomásod, szívelégtelenséged, érelmeszesedésed van.
  • Ha depressziós vagy.
  • Ha volt a családban emlő- illetve vastagbéldaganat.
  • Ha policisztás ovárium szindrómával vagy meddőséggel küzdesz.
  • Ha máj-, epe- vagy vesebeteg vagy.
  • Ha szteroid készítményeket, koleszterincsökkentőt vagy idegrendszerre ható szereket szedsz.
  • Ha elmúltál 40 éves, ugyanis a kor előre haladtával csökken a bőr szintetizáló képessége.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Oxygen Medical