Gyerek

Mikor kell a babának probiotikumot adni?

Az anyatejben található prebiotikumok segítik a baba szervezetében található jótékony baktériumok elszaporodását, hatékony működését. De mi a helyzet a tápszeres csecsemőkkel?
2017. Május 08.

Ma már senkit nem kell arról meggyőzni, hogy a babák legjobb tápláléka az anyatej. Az anyatej tartalmazza a legmegfelelőbb tápanyagokat a kicsi számára, emellett az immunrendszerre is nagyon jó hatással van. A kutatások azt mutatják, hogy az anyatejes gyermekek körében ritkábban fordulnak elő allergiás tünetek, mint tápszeres társaiknál, s egyéves kor alatt hasmenés is ritkábban fordul elő, mint azoknál, akiket tápszerrel kell táplálni.

Mint a vizsgálatok rávilágítottak, komoly különbség van az anyatejes és a tápszeres babák bélmikrobiótájának összetétele között, ez pedig magyarázatot adhat a tápszeres babák fokozott érzékenységére is.

Mi tehetünk az egészséges bélflóráért?

Ma már egyértelmű bizonyítékok léteznek arra, hogy a mikrobióta összetétele és működése komolyan befolyásolja egészségi állapotunkat, hiszen a szervezet védekező rendszerének nagyobb része a bélcsatorna körül helyezkedik el. Mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy a mikrobióta megfelelően funkcionáljon: természetes módon, probiotikumokkal segíthetjük egyensúlyának helyreállítását, minél kedvezőbb állapotba kerülését.

A probiotikumok alkalmazása ma már mindennapos nemcsak a felnőtteknél, hanem a gyermekeknél is. A tápszeres csecsemők esetében többször lehet szükség probiotikumok használatára (a bélflórájuk kevésbé „erős”, mint az anyatejes babáknak), de alkalmanként anyatejes babáknak is szükség lehet rá – például antibiotikumos kezelés miatt vagy egyéb eredetű hasmenés után.

Sorsdöntő pillanatok

A gyermek egészsége szempontjából a születés utáni órák az igazán kritikusak. Ekkor különösen fontos, hogy biztosítsuk számára az egészséges külső és belső környezetet. Ám ez utóbbi akkor tud kialakulni, ha az újszülött bélrendszerében megfelelő mennyiségű hasznos baktérium van jelen. A bél mikroflórájának jelentős a szerepe a káros baktériumok és vírusok, gombák legyőzésében. Ez segíti az immunrendszer működését, ami hatással lehet az éppen megszületett kis ember egész hátralévő életére nézve. A mikroflóra emellett az anyatej lebontásában is fontos szerepet játszik.

A szülés során sajnos nem csak hasznos, hanem káros baktériumokkal is kapcsolatba kerülhet a baba. Akár a magzatvíz is lehet fertőzött, de az édesanya emésztőrendszeréből és szülőcsatornájából is kerülhetnek kórokozók – a jótékony probiotikumok helyett – a baba szervezetébe. (Számos felmérés kimutatta, hogy a nők 85 százalékának hüvelyi fertőzése volt szüléskor.)

Azok a gyerekek, akik világra jövetelükkor kevés hasznos baktériummal találkoztak, életük első hónapjai alatt nagyobb valószínűséggel szenvedtek gázosodástól, bélgörcsöktől, refluxtól és székrekedéstől.

Prebiotikumok a tápszerekben

Az anyatejben megtalálhatóak olyan prebiotikus anyagok, amelyek szintén a baba bélmikrobiótájának egyensúlyát segítenek kialakítani. Ezek a prebiotikumok támogatják a hasznos baktériumok elszaporodását.

Habár a tápszerek – a kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően – egyre jobban hasonlítanak az anyatejre, tény, hogy nem pótolhatják tökéletesen. Ugyanakkor a szakemberek – egyre jobban megismerve a bélflóra működését – immár olyan prebiotikumokat is tesznek ezekbe a készítményekbe, amelyekkel kedvezően befolyásolják e különleges rendszer fejlődését, működését, és így megteremtik a lehetőséget arra, hogy a probiotikumok megtelepedhessenek és kifejthessék jótékony hatásukat a tápszeres csecsemők szervezetében is.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is!