Gyerek

Miért jobb a tengeri és a szerves magnézium?

A magnéziumhiányos állapot megelőzésére nem mindig elegendő a magnéziumban dús ételek fogyasztása, mellettük étrend-kiegészítőkre is szükség lehet. Nem mindegy azonban, hogy milyen terméket választunk!
2016. Február 03.

Amennyiben kiderül rólad, hogy magnéziumhiányod van (és ez elég valószínű, a szakemberek szerint az emberek 80-90 százalékának a szervezetében nincs elegendő ebből a fontos ásványi anyagból), a legjobb módszer annak pótlására, ha több magnéziumban gazdag ételt eszünk. Az élelmiszerekkel a szervezetünkben juttatott magnézium ugyanis nagyszerűen felszívódik, emellett más fontos tápanyagokat is „kapunk” a magnézium mellé, az élvezeti értékről nem is beszélve, hiszen egy tál finom étel mindig vonzóbb, mint egy-két tabletta.

Azonban akár az élelmiszereken keresztül, akár étrend-kiegészítők formájában juttatunk a szervezetünkbe magnéziumot, sajnos számolni kell annak felszívódásával, illetve az emésztés és felszívódás során keletkező „veszteséggel”. A szervezetünk ugyanis csak az elfogyasztott magnézium mintegy felét (egyesek szerint még ennél is kevesebbet) képes csak hasznosítani. Vagyis, a magnéziumhiány még akkor is kialakulhat, ha valaki változatosan étkezik, és igyekszik magnéziumban is gazdag ételeket fogyasztani.

A termőföldek minőségi romlásával a zöldségekbe, gyümölcsökbe, illetve a különböző élelmiszerekbe egyre kevesebb ásványi anyag kerül, és ennek legalább a fele kiürül a szervezetünkből, anélkül, hogy eljutna a sejtjeinkhez.

A magnézium étrend-kiegészítők megfelelő pótlékot nyújthatnak, vagyis a segítségükkel feltölthetőek a kiürült ásványianyag-raktárak, de az sem mindegy, hogy milyen étrend-kiegészítőt választunk.

A termékek készülhetnek valamilyen természetes forrásból (például növényekből, tengeri algákból), állhatnak a magnézium természetes sóiból, de mesterségesen, kémiai folyamatok segítségével is előállíthatják azokat a magnéziumvegyületeket, melyeket aztán a szervezetünk felhasználhat. Azonban ezeket a magnéziumsókat különbözőképpen hasznosítja a szervezetünk, vagyis más-más arányban képes azokat felszívni. A legjobb felszívódási aránya a tengervízből nyert magnézium-kloridnak van, míg a magnézium-oxidnak rendkívül alacsony, mindössze 4 százalék.

Mielőtt tehát döntünk egy magnéziumtartalmú étrend-kiegészítő mellett, érdemes nagyon alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját, és kideríteni, hogy pontosan milyen formában található meg benne a magnézium. Hiába szerepel ugyanis a címkén az, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy-egy tabletta magnéziumot, ha a szervezetünk ebből csak nagyon kis mennyiséget tud valójában felhasználni.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is:

  • Szoptatás alatt is figyelj oda a magnéziumra!
  • A magnéziummal a kalcium felszívódását is segítheted
  • Mennyi magnéziumra van szükség a terhesség alatt?
  • 10 ok, amiért oda kell figyelned a magnézium-bevitelre
  • 5 tipp a lelki békéért
  • Miért görcsöl a lábunk terhesség alatt?
  • Székrekedésnél is segíthet a magnézium
  • Magnézium: nem mindegy, hogy milyen a felszívódás