Gyerek

Miért jó, ha balkezes a gyerek?

Az emberek döntő többsége jobbkezes, ami hosszú időn át komoly diszkriminációt jelentett a balkezeseknek. Ma már mindenki tudja, hogy balkezesnek lenni nem jelenthet hátrányt. Néhány érdekesség a balkezességről.
2016. Szeptember 05.

Miért jó, ha balkezes a gyerek?

A Dívány szedte össze a balkezességre vonatkozó érdekességeket, amelyek között akadnak olyanok is, amelyek a kutatások szerint nemhogy rosszabb kiinduló pontot jelentenek, hanem éppen ellenkezőleg: kimondottan kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat, akiknek a bal keze a domináns.

Balkezesek a sportban

Vannak azok a sportok, amelyeknek a szabályai hátrányos helyzetbe hozzák a balkezeseket, ilyen például a lovaspóló, ahol az ütőfejet a jobb kéz felől kell tartani, de a futballban, a krikettben, a bokszban, a birkózásban vagy a teniszben kifejezetten előnyösebbnek bizonyul, ha a játékos balkezes és általában magasabb szinten is teljesítenek jobbkezes sportolótársaikkal szemben.

Ennek az az oka, hogy a balkezesek akik, sokkal kevesebben vannak, jobban hozzászoktak a jobbkezes ellenfelekhez, mint fordítva. A Dívány azt is írja, hogy a sportvilág élmezőnyének fele balkezes dominanciájú, és a legsikeresebb baseball-játékosok több mint fele balkezes.

Tényleg kreatívabbak a balkezesek?

Szokás úgy tartani, hogy a balkezesek intelligensebbek és kreatívabbak. Vajon mi igaz ebből? A New York-állambeli St. Lawrence Egyetemen számos kutatást végeztek erre vonatkozóan, és arra jutottak, hogy a balkezesek jobbak a problémamegoldásban, gyorsabban jár az agyuk, gazdagabb a szókincsük, és magasabb az IQ-szintjük. Az is igaz, hogy a két csoport intelligenciaszintje közötti eltérés csekély mértékű volt, egy másik kutatás pedig egyáltalán nem tárt föl különbséget a két csoport között, így végül elhanyagolhatónak bizonyult az összefüggés mértéke.

Régóta tartja magát az az elképzelés, hogy a művészek, feltalálók, hovatovább a zsenik között sokkal több a balkezes, mint a jobb, amit arra szoktak visszavezetni, hogy a jobb agyfélteke felelős a kreatív gondolkodásért, azaz agyfélteke, ami a bal kezet irányítja. Ilyenkor egy sor híres emberrel szoktak példálózni, úgy mint Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix vagy Mark Twain, de Chris McManus pszichológus szerint statisztikailag ugyan valóban megfigyelhető a balkezesség és a kreativitás közti összefüggés, tudományosan azonban még nem bizonyították be az összefüggést. Röviden: egy tévhittel kevesebb.

A Harvard Egyetemen egy kutatásból arra jutottak, hogy bár a balkezesek jobbak abban, hogy ismereteiket továbbgondolva új koncepciót alkossanak (tehát kreatívabbak), mégis 10-12 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a jobbkezesek.

Nagyobb az esélyük a balkezeseknek a depresszióra?

Vannak vizsgálatok, amelyek szerint igen: a balkezeseknél nagyobb az esélye annak, hogy kialakuljon náluk valamilyen pszichiátriai vagy fejlődési rendellenesség, mint a skizofrénia (20 százalékuk balkezes), a szorongás, a depresszió, a diszlexia vagy az ADHD.

Ennek okait egyelőre nem sikerült tisztázni. A kutatók az agyféltekék aszimmetriájára, illetve a bal agyfélteke nyelvi és beszédfunkciókért felelős területeire gyanakodnak.

A jobbkezeseknek a bal agyféltekéjük domináns, de a balkezesekre kb. 70 százaléka szintén a bal agyféltekére hagyatkozik a nyelv- és beszédfeldolgozás során és más egyéb agyfunkcióban is – írja a Dívány Metten Somers pszichiáter nyomán. A fennmaradó 30 százaléknál vagy jobboldali dominancia, vagy mindkét agyféltekét érintő eloszlás figyelhető meg, és náluk nagyobb gyakorisággal fordulnak elő agyi rendellenességek vagy tanulási problémák – teszik hozzá.

Amikor az egyik félteke sem domináns, vagyis amikor szimmetria áll fenn, akkor azt a kutatók valamilyen rendellenességgel hozzák kapcsolatba. Ilyen például a skizofrénia.

Egy 2008-ban végzett vizsgálat során pedig azt találták, hogy a bal- illetve a kétkezes gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki az ADHD tünetei. Egy 2010-ben, a Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány – amibe 8000 gyereket vontak be – szerint viszont inkább a kétkezesség, mintsem a balkezesség hozható összefüggésbe az ADHD tüneteivel. De a nyolcéves korban a kétkezesség és az ADHD tüneteinek együttjárása segít a szakértőknek pontosabban megjósolni, hogy a gyerekeknél évekkel később, 16 éves korban is fennállnak-e majd a tünetek. Vajon érdemes lenne átszoktatni ezeket a gyerekeket a jobbkezességre vagy azzal csak ártanánk nekik? – teszi föl a kérdést a cikk.

Ha jobbkezesek vesznek részt egy olyan terápián, amelynek során növelik a bal agyfélteke aktivitását, az az alanyok előnyére válik. Ha viszont a balkezesek ugyanezt a kezelést kapják, azzal csak ártanak nekik, hiszen pont az ellenkezőjére lenne szükségük, így náluk meg kell fordítani az irányt.

Miért káros, ha át akarjuk szoktatni a balkezest jobbkezesre?

A balkezesség nem megszokás, nem választás kérdése, hanem biológiai alapja van: már magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke a domináns. Ennek megzavarása, megváltoztatása súlyos károkat okoz: dadogáshoz, diszlexiához, diszgráfiához, diszkalkuliához, magatartásbeli, viselkedésbeli nehézségekhez vezethet. Kialakulhat egyensúlyzavar, és komoly lelki problémák is. Éppen ezért ma már egyetlen iskolában sem alkalmazzák a korábban oly közkedvelt átszoktatást és egybehangzó vélekedés, hogy tilos az átszoktatás.

A divány.hu cikkében további részleteket olvashatunk arról is, hogy vajon jobbak-e a balkezesek arcfelismerésben vagy hogy valóban korábban halnak-e meg, mint a jobbkezesek.

Ez is érdekelhet:

Forrás: divany.hu