Gyerek

Már 2 adag HPV vakcina is hatékony védelmet nyújt a fiatal tinédzsereknek

A HPV-fertőzés olyan szexuális úton terjedő betegség, melyért a Humán papillomavírus általunk ismert 100 típusának egyike felelős.
2016. November 29.

Magával a vírussal szinte mindenki találkozik élete során legalább egyszer. A HPV-vel való tényleges fertőződés sajnos napjainkban egyre gyakoribb jelenség.

A HPV-től való oly nagy félelem világszerte nem az akut fertőzés kialakulásának, hanem a bizonyos típusokkal való fertőzést követő méhnyakrák kialakulásának köszönhető. A vírus ezen kívül a férfi nemi szerven, a torokban és a végbélnyílás környékén kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedések egy részéért is felelőssé tehető.

A jelenleg piacon levő HPV elleni védőoltás azon vírustípusok ellen lett kifejlesztve, melyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek rosszindulatú daganatok kialakulásához. A norvég Bergen Egyetem új átfogó tanulmánya szerint az eddig javasolt 3-szori oltás beadásával szemben már 2 injekcióval is hatékony védelem érhető el a 15 évesnél fiatalabb serdülők körében.

A vizsgálat 1500, 9 és 26 éves kor közötti fiatalon zajlott. A 9 és 14 év közötti tinédzserek 2 injekciót, az idősebb kamaszok és a fiatal felnőttek pedig a megszokott 3 dózist kapták. Az oltást követő utóvizsgálatokon megmutatkozott, hogy a 2 alkalommal történő oltással ugyanolyan immunitás volt a fiatalabbaknál elérhető, mint a 3-szor beoltott huszonéveseknél.

A tanulmány vezető kutatója, Dr. Ole-Erik Iversen szerint ezek az eredmények nemcsak a páciensekre háruló költségeket csökkenthetik, hanem a betegek együttműködését is nagyban növelhetnék, mely a sikeres prevenció kulcsa. Ezen eredményekre alapozva az Amerikai Egyesült Államok kormányának egészségügyi minisztere egy hónappal ezelőtt módosította a HPV oltásra vonatkozó hivatalos ajánlását, miszerint a 3-szori oltás a továbbiakban csak 26 éves életkortól lesz ajánlott.

Forrás: Medipress