Gyerek

Már 10 százaléknyi fogyás is életet menthet!

Az európai lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Ez azonban nem csupán rossz közérzettel és gyenge kondícióval járhat.
2010. Június 15.

A túlsúly és az elhízás növeli egyes súlyos betegségek, mint például a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. E két betegség megelőzhető, ha azonban elhanyagolják, akkor halálos lehet!

A magyar adatok szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) a kívánatosnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig már elhízott. Az elhízás az egészségügyi kiadások akár 6 százalékáért is felelőssé tehető, továbbá a korai halálozás, illetve a termelésből való kiesés és az ezzel kapcsolatos jövedelem kiesés okozta közvetett költségek legalább kétszer akkorák, mint az elhízással összefüggő egészségügyi költségek – olvasható az Egészségügyi Világszervezet 2006-os kutatási eredményeiben.

“Már testtömegünk 5-10 százalékos csökkentésének is pozitív egészségi hatása van, a kapcsolódó egészségügyi kockázatok jelentősen mérséklődnek. Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek” – üdvözölte az Európai Elhízás Elleni Napot Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A program szerezői azt emelték ki, hogy az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. Maga a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások terjesztéséért.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának Metabolikus Szindróma programja keretében a gyógyszerész a patikákba (ami az egészségtudatos magatartásra való nevelés ideális helyszíne lehet) betérők közül, a kardiovaszkuláris kockázatnak kitetteket tájékoztatja az elhízás kockázati tényezőiről és az egészséges életmód fontosságáról. Egyes gyógyszertárakban a betegségek korai felismerését segítő szűrővizsgálatokat is végeznek, például vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, és trigliceridszint-mérést.

A gyors, sok helyen elérhető vizsgálatok előnye, hogy a kiértékelést elvégzi a gyógyszerész, és ha az értékek magasabbak a normálisnál, akkor a patikus a betegnek azt javasolja, hogy keressen fel szakorvost. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint évente több mint egy millió ember haláláért felelős az elhízás!

Az egészséges életmód része a sport – közösen könnyebb!

Jean-Paul Allonsius, a Túlsúlyos Páciensek Belga Társaságának elnöke és a European Obesity Day alapítója kiemelte: “amire az elhízott és túlsúlyos betegeknek igazán szükségük van az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához, az az egészségügyi szakemberek támogatása, ide értve az orvosokat, gyógyszerészeket, dietetikusokat és pszichológusokat. Az európai kormányzatoknak és döntéshozóknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy ösztönözzék ezt a több szakterületet átfogó megközelítést az obezitás betegségének kezelésében.”

A kezdeményezés célja rövid távon a túlsúlyos és kórosan kövér uniós állampolgárok számának drasztikus csökkentése. Ez azért fontos, mert a túlsúlyosok idő előtt meghalhatnak az elhízás egészségügyi következményei miatt. A hosszabb távú cél egy egészségesebb Európa megteremtése – olvasható a programról kiadott sajtóanyagban.

Kapcsolódó cikkek: