Gyerek

Jótékony bacik a szájban

A szájban található baktériumok potenciális probiotikumokként viselkednek a felső légúti fertőzések ellen - állítja a Milánói Egyetem kutatói és a finn Tamperei Műszaki Egyetem csapata.
2010. Július 03.

A kutatás az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban olvasható. Bár a belső kommunikáció a bacilusok gazdája és a mikrobák között annyira nem ismert, a probiotikumokat olyan élő mikroorganizmusoknak gondolják, amelyek az ember egészségének megőrzését segítik.

Eddig a probiotikumok előnyeit elsősorban a bélrendszer szempontjából vizsgálták, azonban már a kezdeti vizsgálatok arra utalnak, hogy ezek a baktériumok hozzájárulnak a gyomor, hüvely, bőr és száj egészségének megőrzéséhez. Garatmandula-gyulladás

Különösen az 5 és 12 év közöttiek főleg felső légúti fertőzések miatt látogatják a gyermekorvost. A Streptococcus pyogenes baktérium az ilyen fertőzések egyik fő oka és ezt jelenleg csak antibiotikummal lehet kezelni.

Egészséges önkéntesek szájából mintát vettek és két lehetséges probiotikus baktériumtörzset találtak. Ezek a Streptococcus salivarius RS1 és ST3. Miután ezeket összehasonlították a nemrég kialakított orális probiotikum prototípusával – az S. salivarius törzs K12-vel – mindháromról kiderült, hogy az emberi garat sejtjeihez van kötve és akadályozza a S. pyogenes tapadását és növekedését.

Ezen felül mind érzékeny volt az antibiotikumok rutinszerű használatára a felső légúti fertőzések kezelésénél.

“Azt hisszük, hogy a kiválasztott, betegséget nem okozó streptococcus egy új lehetséges probiotikum csoportot képvisel a garatbetegségek kezelésében” – mondják a kutatók. “Láthatóan magas fokon tudnak alkalmazkodni a szervezethez, valamint immunmoduláns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.”

Animáció: HáziPatika.com

További érdekességek:

  • Baktérium, ami orvosság
  • Élienek kívül-belül
  • Újabb kutatási eredmények a hasfájásról
  • A csecsemő táplálkozása határozza meg az immunrendszerét
  • Forrás: Medipress