Gyerek

Immunrendszer erősítés: mire jó a propolisz?

Mi az a propolisz? Adható-e gyerekeknek? Kell-e egyáltalán erősíteni a gyermek immunrendszerét ősszel, vagy amikor közösségbe készül.
2016. Szeptember 12.

Immunrendszer erősítés: mire jó a propolisz?

A propoliszt más néven méhszuroknak is nevezzük, és nem más, mint egy, a méhek által összegyűjtött ragacsos anyag. Ezt az anyagot a méhek fakérgekről, rügyekről gyűjtik össze, viaszból, gyantából, virágporból és illóolajokból áll.

Számos egészségmegőrző és gyógyító összetevőt tartalmaz, ásványi anyagot például vasat, magnéziumot, kalciumot, mangánt, cinket, rezet. A propolisz gyógyító hatását rég óta ismerik, maguk a méhek is baktériumok, vírusok, gombák ellen használják úgy, hogy a kaptár bejáratánál teszik le, így minden méh, aki áthalad a nyíláson ezen az anyagon is áthalad, érintkezik vele.

Számos betegségre használják, mindenféle gyulladásra, gombás- és bakteriális fertőzésekre, ízületi fájdalmakra, de fájdalomcsillapításra is. Torokfájdalmakra, torokgyulladásra rendkívül hatásos. Megelőző jellegű, rendszeres fogyasztása betegségek kivédésére is alkalmas.

Gyermekek esetében két kérdés is felmerül a propolisz alkalmazásával kapcsolatban. Az egyik, hogy kell-e, érdemes-e megelőző célzattal erősíteni a gyermek immunrendszerét. A másik kérdés, hogy adhatunk-e és ha igen hány éves kortól propoliszt a gyermeknek.

Az első kérdésre többféle válasz is lehetséges. Vannak, akik a nyár végeztével, az ősz beköszöntével és a bölcsőde, óvoda megkezdésével egy időben különféle vitaminokat adnak a gyerekeknek, megelőző jelleggel. Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy kell-e, hasznos-e egyáltalán a különféle multivitaminok szedése.

Az általunk megkérdezett nagy tapasztalattal rendelkező védőnő szerint, multivitaminok helyett az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és helyes életmód az, ami elengedhetetlenül fontos a gyermek egészsége szempontjából. A minden táplálék típusból (zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék, gabona) elegendő mennyiségű és minőségű ételek adják meg a változatos étkeztetést – erre buzdítja az édesanyákat a védőnő, aki azt is hozzátette, hogy természetesen kúraszerűen, célzottan hasznos a vitaminszedés, de nem tartja szerencsének a hosszú hetekig adagolt multivitaminokat.

A propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki, ezért egyéves kor alatt semmiképpen nem adható ugyanúgy, ahogy a méz sem! A babaszoba.hu által megkérdezett védőnő arra is felhívja a figyelmet, hogy minden új étel vagy új kozmetikum bevezetésénél figyeljünk a fokozatosságra és arra, hogy egyszerre csak egy új étellel ismerkedjen meg a gyermek, így pontosan nyomon követhető, ha allergiás reakciót vált ki valamilyen új élelmiszer.

Mivel a propoliszt természetes antibiotikumnak is nevezik, ezért hatásosnak bizonyul számos tipikusan a közösségbe kerüléskor jelentkező betegségek kezelésében. Hasonlóan a mézhez nagyon egészséges és természetes gyógyhatású anyagként tartják számon. Gyermeknek adva azonban mindig tartsuk be az életkorra vonatkozó ajánlásokat és a fokozatosság elvét.

Kapcsolódó cikkeink immunrendszer témában: