Gyerek

Ilyen problémákat okozhat, ha nem alszik eleget a gyerek

Azok a 3-7 éves gyerekek, akik nem alszanak eleget, később gyakrabban küzdenek figyelemzavarral - állítja egy, a Massachusetts Általános Kórház gyermekgyógyászai által végzett kutatás.
2017. Március 14.

Ilyen problémákat okozhat, ha nem alszik eleget a gyerek

Nehezebben kontrollálják az érzelmeiket és nehezebben alakítanak ki kapcsolatokat a kortársaikkal.

Az Academic Pediatrics című lapban közzétett kutatást vezető Elsie Taveras, a Massachusetts Általános Gyermekkórház szakembere, munkatársaival egy hosszú távú vizsgálat adatait nézte át, melyben édesanyáktól gyűjtöttek információkat gyermekeik hat hónapos, hároméves és hétéves korából, illetve kérdőíveket töltettek ki a gyerekek 1, 2, 4, 5 és 6 éves korára vonatkozóan. Hétéves kor körül minden gyereknél felmérték a viselkedésüket, a figyelmüket, az érzelmi érettségüket, illetve a kortárs kapcsolataikat, és ebből vonták le következtetéseiket.

A vizsgálatból kiderült, hogy az 1046 gyerek közül azok, akik nem aludtak eleget, rosszabb viselkedésbeli eredményeket produkáltak, mint azok, akik kellően kipihenték magukat éjszakánként. Az elegendő alvás hat hónapos kortól 2 éves korig minimum 12 órát, 3-4 éves korban minimum 11 órát, 5-7 éves korban minimum 10 órát jelent.

Taveras elmondta, hogy korábbi kutatások már az alvásmegvonás káros egészségügyi következményeit is feltárták, miszerint számos krónikus betegséghez – többek között elhízáshoz – is vezethet az, ha valaki nem alszik elegendőt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress