Gyerek

Így lesz sikeres felnőtt a gyerekből

Mi a közös a sikeres emberekben? Tudósok vizsgálták a témakört, 12 nagyon érdekes összefüggést találtak.
2016. Június 27.

Minden szülő álma, hogy gyermeke maradjon ki a balhékból, tanuljon és felnőttként fantasztikus dolgokat hajtson végre. Habár konkrét recept nincs a sikerre, akad azért pár hasznos tanács, amivel könnyebben elérhetjük: sok sikeres felnőtt gyerekkorában vannak hasonlóságok.

Házimunkát kell végezni

Ha nem mosogat el, az azt jelenti, hogy valaki más megcsinálja helyette. Így aztán nem csak a munka részét ússzák meg, hanem azt sem tanulják meg, hogy munkát el kell végezni és ezáltal kivenni részünket a többség jólétéből. Julie Lythcott- Haims szerint azok a gyermekek, akik megtanulják elvégezni a házimunkát, később a munkájukban is sokkal jobban helyt fognak állni.

Tanítsuk meg a szociális készséget

A Pennsylvania és a Duke egyetem kutatói egy tanulmányban 700 gyereket vizsgáltak meg óvodás és 25 éves koruk között és arra jöttek rá, hogy az óvodában kifejlesztett szociális készségek húsz évvel később is fontos szerepet játszanak az emberek életében. A húsz éven át tartó kutatásból az is kiderül, hogy azok, akik kérdés nélkül együttműködnek társaikkal, segítenek a másikon, megértik környezetük érzéseit és megoldják saját, vagy társuk problémáját, sokkal nagyobb eséllyel szereznek diplomát és főállást 25 éves korukra.

Legyenek magasak az elvárások

Egy 6 600 fős kutatás, amiben 2001-ben született gyermekeket vizsgáltak, megállapította, hogy a szülők elvárásai óriási befolyással vannak a gyerekek fejlődésére. A tanulmány egybevág a Pygmalion-effektussal (a jelenség G. B. Shaw közismert színdarabjának alapján kapta a nevét), az önmagát beteljesítő jóslat jelenségkörébe tartozik, mely az elvárások valóságalakító hatását jelöli.

Így lesz sikeres felnőtt a gyerekből

Egészséges egymással a kapcsolatuk

Az olyan családokból származó gyerekek, ahol sok a konfliktus, legyenek a szülők akár elváltak, akár nem, sokkal rosszabbul érvényesülnek, mint azon gyermekek, akiknek szülei jól kijönnek. Prof. Robert Hughes, az Illinois Egyetem népjóléti és közösségi fejlesztési kollégiumának vezetője szerint a konfliktusmentes, egyszülős családok gyermekei később sokkal sikeresebbek, mint a hagyományos családi modellben, de konkfliktusok között felnövők.

Előbb diploma, utána család?

Sandra Tang, a Michigan Egyetem kutatójának tanulmánya szerint a diplomás szülők gyermekei között gyakoribb a diplomás gyermek. A 14 000 embert vizsgáló kutatásból az is kiderül, hogy a 18 évesnél fiatalabban családot alapítók gyermekei között sokkal nagyobb az érettségit sem szerzettek aránya.

Így lesz sikeres felnőtt a gyerekből

Korai matek

Egy, az USA, Kanada és az Egyesült Királyság területén végzett 35 000 fős kutatás kimutatta, hogy a korán elsajátított matematikai tudás később nagyon kifizetődő. A korai matematikai készségek kiemelkedően fontosak, az iskola kezdetén a számok ismerete, azok sorrendje és az alapvető matematikai fogalmak ismerete nem csak a jó matek, hanem egy a jövő alapjait fektetik le.

Kapcsolat a gyermekekkel

Életünk első három évében, még ha mélyszegénység legaljából is érkezünk, rendkívül meghatározó a gondos és szerető nevelés. Azok a gyermekek, akik életük ezen szakaszában megkapják a kellő törődést, harmincas éveikben sokkal egészségesebb kapcsolatokat alakítanak ki.

Nagyobb szabadság

A túlzott gondoskodás, vagy a gyermek 3-11 éves kora közötti folyamatos anyáskodás visszájára sülhet. Az intenzív anyaság kifjezetten káros lehet, a gyermek kognitív fejlődését, az érzelmi jólétét vagy a magatartásbeli viselkedését ugyanis nem az határozza meg, hogy az anya napra lebontva hány órát tölt el vele, hanem az elöltött idő minősége.

A kudarc elkerülése helyett az erőfeszítés értékelése

Carol Dweck, a Stanford Egyetem kutatója évtizedeken át vizsgált gyermekeket és felnőtteket. Megállapította, hogy a sikert kétféle képpen értelmezzük. A “rögzített gondolkodásmód” azt feltételezi, hogy a karakter, az intelligencia és a kreatív képesség statikus adottság, hogy nem tudjuk megváltoztatni semmilyen értelmes módon.

Másrészt a “növekedő gondolkodásmód”, gyarapszik a kihívástól és a hibát nem az un-intelligencia bizonyítékaként fogja fel, hanem mint egy lehetőséget a fejlődés és a meglévő képességei fejlesztésére.

Így lesz sikeres felnőtt a gyerekből

Dolgozó anyukák

A Harvard kutatásai azt bizonyítják, hogy élesen elkülöníthető előnyöket szereznek az életben azok a gyermekek, akik anyukája dolgozik. Olyannyira, hogy azok, akiket dolgozó anyuka nevelt fel, 23%-kal több pénzt kerestek felnőtt korukban.

Inkább tekintélyelvű, mint önkényes vagy ráhagyó

Diana Baumride először 1960-ban publikálta tanulmányát, ám állításai azóta is alapját képzik számos tananyagnak. Három fő csoportra osztotta a szülők nevelési taktikáját:

  • a) gyermekközpontú: ráhagyó – gyermekközpontú: a gyermeknek mindent szabad.
  • b) felnőtt központú: önkényes – felnőttközpontú: tilt, parancsol, fegyelmez.
  • c) fejlődés központú: tekintélyelvű – a szülő céltudatos, serkenti a gyermek képességeit. 

A szakemberek szerint a legsikeresebb felnőttek szülei a harmadik csoportba tartoztak, vagyis a szülő kellő szigorral, de következetesen, a gyermek képességeit, életkorát figyelembe véve nevelt.

Kapcsolódó cikkeink: