Gyerek

Hogyan távolítsuk el leghatékonyabban a szálkát?

Elég sok olyan szituáció adódhat, amikor a gyerek kezébe vagy a sajátunkba szálka megy. De tudjuk-e, mi ilyenkor a teendő? Mire kell figyelni az eltávolításnál?
2016. Június 24.

Hogyan távolítsuk el leghatékonyabban a szálkát?

Dr. Robert Sidbury, a Washington Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyásza szerint, bár a szálkák különböző méretűek és alakúak lehetnek, és elég nagy fájdalmat tudnak okozni, szerencsére azonban legtöbb esetben könnyen eltávolíthatóak. A fájdalom és a fertőzés elkerülése érdekében a szálkákat minél előbb célszerű kiszedni, ehhez az alábbi tippeket ajánlja a szakember.

Először is vízzel és szappannal alaposan mossuk le azt a területet, ahol a szálka behatolt a bőrbe. Ha nagyon apró, érdemes nagyítót használni, hogy pontosan felmérjük, milyen irányból jutott a bőrünkbe. Az eltávolításhoz használjunk csipeszt, amit előzőleg fertőtlenítettünk.

Ha a szálka nagyon mélyen van, lehet, hogy egy tűre van szükségünk az eltávolításához. Természetesen ezt is fertőtlenítsük némi alkoholba mártott vattával, majd a szálka egyik végénél szakítsuk fel a bőrt, hogy hozzáférjünk az idegen testhez. Ha a szálka vége felbukkan, a csipesszel már könnyen eltávolíthatjuk. Végül fertőtlenítsük a seb helyét, és ha szükséges, kössük be.

A legtöbb szálka házilag is könnyen kiszedhető, ám ha nagyon nagy a mérete, nagyon mélyre jutott, vagy a szemhez közeli részen fúródott be, inkább kérjük szakember segítségét az eltávolításhoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress