Gyerek

Hahó, itt az apa!

Vajon érzékeli-e a kisbaba az anya és apa közötti különbséget? A válasz egyértelmű igen, ám az egyes életkorokban az apa és a baba kapcsolatának minősége is fejlődik.
2011. Február 21.

Apa és baba

0-6 hónap

A leendő apa már azzal is elkezdheti a családi kötelék kiépítését, ha a várandósság idején időnként beszél a mama pocakjához. A 24. héttől a magzat már hallja a méhen kívüli hangokat, különösen jól érzékeli a mély tónusokat. Vagyis egyáltalán nincs korán ahhoz, hogy a párod mesélni kezdjen a babának a kedvenc focicsapatáról, ezzel mintegy idejében megkezdve a szurkolói utánpótlás nevelését.

Mi alapozhatná meg jobban a baba és apukája kapcsolatát, mint az, ha az újdonsült apa vágja el a köldökzsinórt, és ő veszi kézbe először az épp csak megszületett babát? A kutatások azt igazolják, hogy azok az apák, akik tanúi kisbabájuk első perceinek, sokkal jobban kötődnek az újszülöttjükhöz. Születés után két héttel a baba már felismeri az édesapa hangját – köszönhetően a pocakhoz intézett szózatoknak.

Biztasd az apukát, hogy például fürdetés közben ő is vegye le az ingét. A bőrkontaktus mindkettőjüknek édes érzés. Egyébként is fontos, hogy az apa is magabiztossá váljék a babagondozásban. Öröm nézni, hogy ellazul a csöppség apa lapáttenyerében.

6-12 hónap

Vond be a párodat a baba életének minden területébe – hidd el, szükséged van a segítségére! Tudtad például, hogy az apukák gyorsabban cserélnek pelenkát, mint az anyukák? Az átlagos szintidejük 1 perc 36 másodperc, míg az anyukáké 2 perc 2 másodperc. Ez máris kiváló indok arra, hogy ő végezze eme fontos műveletet. Mutasd meg neki, hogy lehet közben becézgetni, kényeztetni a bébit. Persze lehet, hogy így majd nem is megy olyan gyorsan!

Amikor már nem csak anyatejet kap a kicsi, ideje, hogy az apa is aktívan kivegye a részét a baba etetéséből. Ő egészen más stílusban közelít ehhez a feladathoz, mint az édesanya, és ezzel még az evésért kevésbé lelkesedő gyerekeket is el lehet varázsolni.

Biztosan te is megfigyelted, hogy az apák játék közben kicsit vadulnak, birkóznak a gyerekkel, különösen, ha fiúval büszkélkedhetnek. Ezek a testközeli, mindig kicsit másképp zajló játékok rendkívül szórakoztatóak, nem csoda, ha a kicsik alig várják, hogy apa megérkezzen a munkából. Körülbelül nyolc hónapos korától hangos kacagással jutalmazza, ha apa finoman csiklandozza, vagy belefúj a hasába, nyakába. Tíz hónapos kortól megkezdődik a “kukucskorszak”: te és a párod lesztek a világ legjobb játszópajtásai a baba számára!

12-18 hónap

A legtöbb baba egyéves kora körül mondja ki az első értelmes szót. Apukája sugárzik majd a büszkeségtől, ha ez az első szó az “apa” lesz. Nem meglepő, hiszen a “mama” szót nehezebb kimondani – ezt persze ne áruld el a párodnak!

Amikor 16 hónapos kora körül totyogni kezd, édesapja kezét fogva fedezheti fel a világot. Ha a párod sportrajongó, hamarosan a labda is előkerül, hogy a baba azon próbálhassa ki az első rúgásokat! Tizennyolc hónapos korára a kicsi egyre inkább tudatára ébred önálló személyiségének. Ebben a korban már képes kimutatni a hozzá közel állókhoz való ragaszkodását – elsősorban a szüleit halmozza el szeretetével. Ne bántódj meg, ha egyik nap egyikőtöket, másik nap másikótokat szereti jobban, és valósággal csügg az apján, a te szeretgetésed elől pedig kitér. Erről nem is kell tudomást venni, inkább halmozzátok el mindketten szeretettel. Azt sosem lehet “túladagolni”.

18 hónapos kor fölött

Ha a párod aggódik, hogy nem tölt elég időt a gyerekével, mivel napközben dolgozik, nyugtasd meg: a gyerekek ugyanannyira kötődnek a nap nagy részében távol levő édesapjukhoz, mint az egész nap kéznél levő anyukához. Mindehhez persze az kell, hogy a gyerek minél több időt töltsön az édesapjával, amikor hazajön a munkából. Ez nem csak az apukának jó móka – a pszichológusok szerint azok a gyerekek, akikkel sokat foglalkozik az édesapjuk, sokkal könnyebben beilleszkednek a közösségbe, amikor óvodába kerülnek.

A kettejük közötti kötelék erősebb lesz, ahogy a kicsi egyre gyorsabban tanul. A gyerekek szeretnek együtt lenni életük legfontosabb férfi szereplőjével, a papa pedig bolondul az ő kis hercegnőjéért vagy hercegéért. Kétéves korára a kisgyerek már szavakba is tudja önteni érzéseit. “Szejetlek!” – ettől a vallomástól és a hozzá járó puszitól apuka el fog olvadni, és joggal érezheti úgy, hogy igazán jó szülő, az ő gyereke számára a lehető legjobb a világon.

Kapcsolódó cikkek:

Az apáknak is életre szóló hatása van a gyermekek életében

A gyerekek sokat nyernek az apás időből

10 dolog, amit minden apának tudnia kéne

Forrás: Kismama magazin