Gyerek

Ha úszni jár, mindig beteg lesz?

Amikor a nyári melegben elkezdjük úszótanfolyamra hordani a gyereket, valószínűleg még nem is gondolunk arra, hogy nem lesz mindig 40 fok! A téli hideg napokon is gyűrjük majd az uszodázást.

Általában nem tanulnak meg úszni a gyerekek egyetlen nyár alatt, vagy ha mégis, akkor nagy szerencsénk van, és az alapos előmunkálatokra épülhetett az oktatás. A tél tehát az oktatás kellemetlenebbik része, már ha van ilyen. A gyerek ebből mit sem vesz észre, csak a szülő izzad le kétszer, mire megszárítja a 30 centis hajat, és állig felöltözteti a kicsit.

Márpedig az őszi ovi- és sulikezdéssel lassan a náthaszezon is kezdetét veszi. Sok szülő ezért úgy gondolja, hogy a téli uszodázásnak nincs létjogosultsága, nem ér annyit az úszás, hogy utána beteg legyen gyerek. Edzői tapasztalatokból kiindulva azonban nem ilyen egyértelmű a kép, persze vannak kivételes esetek. Az én elméletem szerint ha egy teljesen átlagos gyereket veszünk alapul, aki néha köhög, néha folyik az orra, de nem nyomja az ágyat hetekig egy-egy betegség miatt, nem jellemző, hogy az uszodázás miatt fázna meg. Mindig azt javaslom, hogy mindegy, milyen kellemes idő van kint télen, minden esetben teljesen szárazon lépjenek ki az uszodából, szigorúan sapkában. Rá kell szánni azt a plusz tíz percet, amíg a hajszárítás után már nem izzad a gyerek, és utána öltöztessük fel (addig megeheti a jól megérdemelt szendvicset).

Úszhat, ha náthás?

Sok szülő hív, hogy nem tudja, mitévő legyen, mert kicsit náthás a gyerek, jöjjenek-e úszni. Általában azt szoktam javasolni, hogy ha már nem lázas, jó a kedve, az orrából is csak minimális adagok távoznak, akkor nyugodtan jöjjenek. Minden szülő maga dönti el, ő ismeri a gyereke adottságait, immunrendszerét. De a túlféltéssel sem használunk a gyereknek. Azért a ló túloldalára sem kell átesni, a „Nincs semmi baja, csak kicsit köhög!” típusú mondatok sem vezetnek jóra, ha közben majd’ megfullad a gyerek. Meg lehet találni az arany középutat, ha ismerjük őt. Ha például gyengének, fáradtnak érzi magát egy örökmozgó, aki még úszni is szeret, az már olyan jelzés, amit komolyan kell venni, és jobb kihagyni az úszást, amíg megerősödik.

Néha szükség van engedményekre, a felnőttnek sincs kedve mindig mindennap vagy hetente többször sportolni, különösen, ha betegség bujkál benne.

Mindig fáj a füle!

A másik kényes kérdés a fülgyulladás. Ha makacsul visszatér a kis ovisnál, és nagyon úgy tűnik, hogy szerepet játszik benne az uszodavíz, akkor sem kell abbahagyni az úszást. Manapság rendkívül profi füldugók léteznek, amelyeket kifejezetten úszáshoz csinálnak a gyerek (vagy a felnőtt) fülformájára méretezve. Ha ezt úszás előtt helyesen betesszük a fülébe, és még egy úszósapkát is húzunk rá, garantáltan nem megy bele a víz, így egy baci sem jut be, ami galibát okozhatna. A háziorvos biztosan tud segíteni, hogy hol a legközelebbi olyan hely, ahol rendelni lehet ilyet. Másfél-két év oktatásra kell számítani, mire ezen túljut a gyerek, már hat-hét éves lesz. Ebben az életkorban már amúgy is megerősödik az immunrendszer, évről évre kevesebb betegségre lehet számítani. Ezért nem érdemes megfutamodni már az első végigbetegeskedett tél után!

Ha úszni jár, mindig beteg lesz?

További információért látogasson el a www.maganuszas.hu oldalra.