Gyerek

Ha külföldre utaztok, erre is érdemes gondolni

Ha tengerpartra utaztok, vigyetek úszócipőt! Ugyanis a paraziták a bőrön keresztül is képesek bejutni a gyerek szervezetébe. De gondolnod kell az időben beadott védőoltásokra is.
2017. Június 14.

Külföldi, főként egzotikus országba való utazás előtt érdemes mielőbb utazási orvoshoz fordulni, mert egyes védőoltásoknál hat hétre is szükség van a védettség kialakulásához – mondta Jelenik Zsuzsanna infektológus az M1 csatornán.

A szakértő példaként említette a hepatitisz elleni kombinált védőoltást és a veszettség elleni oltási sorozatot, amelyek esetében a védettség kialakulásához négy-hat hétre van szükség. Megjegyezte: bár a leghatékonyabb védekezési mód valóban a védőoltás, nagyon kevés betegség ellen létezik vakcina, az egzotikus országokban rendkívül gyakori hasmenéses megbetegedések közül például csak kettő ellen van.

Azokat a megbetegedéseket, fertőzéseket, amelyek ellen tehát nincs védőoltás, az utazónak úgy kell kivédenie, hogy ismernie kell a fertőzés módját – mondta Jelenik Zsuzsanna, hangsúlyozva: a tájékozódás legjobb módja, ha az utazó jóval az indulás előtt felkeres egy utazási orvost, aki pontosan tudja, hogy a különböző földrészeken mire kell számítani, milyen betegségek fordulnak elő, és megfelelő információkat ad a megelőzés módjairól.

A szakértő arra is figyelmeztetett: a hasmenéses megbetegedéseket nem szabad automatikusan antibiotikummal kezelni, főként nem ismeretlen, az adott országban vásárolt szerrel, mert allergia, érzékenység léphet fel, és tönkreteheti a bélflórát is. Ebben a tekintetben is a szakember, az utazási orvos tanácsát kell követni, ha szükséges, ő előre ellátja a megfelelő antibiotikummal az utazót – tette hozzá.

Arra, hogy milyen hétköznapi dolgokra kell jobban figyelni külföldön, az infektológus példaként hozta fel, hogy ha az adott országban nem iható a csapvíz, akkor egy olcsóbb étteremben néhány jégkockától vagy fogmosás közben szájba kerülő víztől is hasmenést lehet kapni. Illetve, hogy a kutyák számára is nyitott tengerpartokon nem mezítláb, hanem úszócipőben érdemes sétálni a homokban, a gyerekeknek is, mert a kutyaürülékből származó paraziták a bőrön keresztül bejuthatnak a szervezetbe.

Ezek a cikkek is a témához kapcsolódnak:

Egy anyának erre is gondolnia kell utazás előtt

Úti patika lista – Ezeket mindenképp rakd oda, ha utazni indultok

Forrás: MTI