Gyerek

Ha ezt tesszük lefekvéskor, átmenetileg elveszíthetjük a látásunkat

Egy rövidtávú optikai érzékelés következtében az okostelefon felhasználók bizonyos esetekben tévesen azt hihetik, hogy elvesztették az egyik szemük látását.
2016. Június 29.

Az ideiglenes látásvesztés olyan esetben következhet be, amikor valaki sötétben, az oldalán fekve olvas az okostelefonján – magyarázta Dr. Gordon Plant, a londoni Moorfields Eye Hospital szemorvosa. Amikor ezután felkelnek, hogy valami mást csináljanak, hirtelen elveszíthetik a látásukat abban a szemükben, amellyel az okostelefont nézték. Szerencsére csak átmeneti jelenségről van szó, amely néhány percig tart, és nem jár a maradandó károsodás kockázatával.

Dr. Plant azért tette közzé a jelenségről szóló tanulmányt a New England Journal of Medicine június 23-i számában, hogy az érintettek ne higgyék azt, hogy agyvérzést kaptak, vagy valamilyen más orvosi vészhelyzetbe kerültek.

„Körülbelül egy tucat ilyen esettel találkoztam” – nyilatkozta Dr. Plant. „Azért akartam közzétenni, mert jelentős szorongást okozhat a betegekben, ráadásul felesleges vizsgálatokhoz vezethet, mert a páciensek és orvosaik is azt gondolhatják, hogy átmeneti iszkémiás rohamról (TIA) van szó.” A TIA átmeneti agyi keringési zavar, amely az agyvérzés előjele lehet.

Az „optikai csalódást” a szem a sötétséghez való alkalmazkodóképessége okozza. Ahhoz hasonlít, mint amikor a látásunk homályossá válik, amikor nagyon világos helyről nagyon sötét helyre lépünk be.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Könyv nélkül, de mobillal a kezükben nőnek fel
  • Púposságot okozhat az okostelefon-függés
  • Okostelefonos alkalmazás segíti a kismamákat a babavárás alatt
  • Forrás: Medipress