Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha elfelejti bevenni a tablettáját...

Szerző: Dr. Elek Csaba

2004. december 20.

Forrás: HáziPatika.com

A fogamzásgátló tabletták egészséges nőknél veszélytelen, biztonságos, hatékony eszközei a nem kívánt terhesség megelőzésének. Hatékonyságát leggyakrabban az csökkenti, ha elfelejtik bevenni...

A tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Hatásuk csökkenésével az alábbi esetekben lehet számolni
 • Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedés (hatást gyengítő gyógyszer-kölcsönhatás)
 • A felszívódást zavaró gyomor-bélproblémák (hányás, hasmenés)
 • A tabletta időben történő bevételének elmulasztása.
Minden bizonnyal a tabletta helytelen szedése, kifelejtése a leggyakoribb ok. A legtöbb esetben az ember erre az esetre nem kap kellő felvilágosítást. Valamilyen furcsa oknál fogva ugyanis az orvosi és gyógyszerészeti egyetemeken sem tanítják, mi is ilyenkor a teendő. Sőt, a gyógyszergyártók által kibocsátott gyógyszer-alkalmazási előírásokban sem térnek ki erre a nagyon komoly és gyakori problémára. Írásunkkal ezt a hiányt kívánjuk pótolni.

Feledékenység különböző mértékben

 1. Ha egyetlen tabletta bevételével kevesebb, mint 12 órát késik, a gyógyszert haladéktalanul vegye be, a soron következő tablettát pedig a szokott időben nyelje le. Ilyenkor a fogamzásgátlás hatékonysága folyamatos, kiegészítő fogamzásgátlásra nincs szükség.
 2. Ha egyetlen tablettát felejtett el bevenni, de a késlekedés a 12 órát meghaladja, vegyen be egyszerre két tablettát: a kifelejtettet és a soron következőt. Az elkövetkező két hét során kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátlás (spermicidekkel kombinált óvszer használata) is javasolt.
 3. Ha kettő vagy több tablettát felejtene el bevenni, vegyen be egyszerre két tablettát: egy kifelejtettet és a soron következőt. A többi kimaradt tablettát semmisítse meg. A soron következő két hét természetesen nem biztonságos a fogamzásgátlás szempontjából, ezért más, nem hormonális fogamzásgátlás (spermicidekkel kombinált óvszer használata) is javasolt.

A vérzéskimaradás okai

 1. Amennyiben a nem biztonságos időszak elérné, részben vagy teljesen átfedné a 7 napos szedési szünetet, a következő havi gyógyszer szedését kihagyás, tehát szedési szünet nélkül folytatni kell. Ilyenkor a havivérzés kimarad, ez természetes dolog. Az csak a következő 21 tabletta beszedése után fog jelentkezni, mert onnantól ismét a 21 nap szedés 1 hét szünet rendszerre kell áttérnie. Ha a vérzése ilyenkor nem jelentkezne, elsőként terhességre kell gondolni.
 2. Kifelejtett tabletta esetén kisebb-nagyobb megvonásos vérzés jelentkezhet. Ez normális dolog, kezelést nem igényel. Ha kellemetlen méreteket öltene, átmenetileg napi két tabletta bevételére vagy más hormontabletta egyidejű szedésére is szükség lehet.
 3. Amennyiben a nem biztonságos időszak elérné, részben vagy teljesen elfedné a hétnapos szedési szünet idejét, a tablettaszedés elmulasztását követő 3 héttel terhességi tesztet érdemes végezni. A vérzés ugyanis kimarad, így más módon nem tudunk megbizonyosodni arról, hogy bekövetkezett-e terhesség.

Váratlan áldás

 1. Amennyiben a nő a terhesség megelőzésére szedett ugyan tablettát, mégis teherbe esett, a jövevény egészsége szempontjából semmi akadálya annak, hogy megtartsa. A fogamzásgátló tabletták ugyanis nem magzatkárosítóak. Jóllehet anekdotaszerű beszámolók születtek hormonális fogamzásgátlás és veleszületett rendellenességek együttes előfordulásáról, ezek ma már minden bizonnyal véletlen egybeesések lehettek.
 2. A koraterhesség első jelei az emlőérzékenység és a gyakori vizelési inger. Ez utóbbi azért van, mert a terhesség első jeleként a méhnyak kis szakasza felpuhul, így a méhtest és a méhnyak külön mozgathatóvá válik. Így a méhtest ráborul a hólyagra és irritálja azt. Ez felfázásszerű tünetekkel, azaz főként gyakori és eredménytelen vizelési ingerrel jár. Kifelejtett tabletta esetén, az említett tünetek észlelésekor fel lehet keresni az orvost, illetve érdemes terhességi gyorstesztet csinálni.

A cikk folytatódik:

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék