Gyerek

Ha élettársak vagytok, ismerned kell a palimony kifejezést

Manapság már nem ritka, ha úgy élnek együtt a párok, hogy nem házasok, pusztán élettársak. Vannak, akik számára egyáltalán nem fontos a papír, és akkor sem házasodnak össze, miután gyermekük született.
2017. Augusztus 21.

Szakítás után szóba jöhet a palimony

Az élettársi kapcsolat is lehet olyan erős, mint a házasság, és itt most nemcsak az érzelmekre gondolunk. Ugyanis ha szakításra kerül a sor, tartásdíjat követelhetnek egymástól az élettársi kapcsolatban élők, ugyanúgy, mintha házasok lettek volna. Erre hazánkban még csak néhány éve van lehetőség – írja a hvg.

Mint sok más szokás, ez is az Egyesült Államokból érkezett hozzánk. A palimony egy angol kifejezés, a pal (magyarul társ) és az alimony (magyarul tartásdíj) szavak összeolvadásából jött létre. Az Amerikai Egyesült Államokban már 40 éve van hagyománya a palimony-nak, Magyarországon csak 2014-ben vezették be, az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésekor. A palimony lehetővé teszi, hogy az egykori élettársak tartásdíjat követelhessenek egymástól. De persze ennek vannak feltételei, nem is kevés.

A palimony feltételei

1. Az exélettársaknak a szétköltözésük előtt legalább egy évig együtt kell élniük, közös gyermekük kell, hogy legyen.

2. Élettársi kapcsolatukat bizonyítaniuk kell. Nem elég, ha együtt élnek, közjegyző kell, hogy hitelesítse az élettársi nyilatkozatukat. (Ezt egyébként érdemes megkötni már a kapcsolat elején is, mert sok önkormányzat ehhez a nyilatkozathoz köti bizonyos támogatások adását, illetve lombikprogramban is csak úgy vehetnek részt a párok, ha rendelkeznek hivatalos élettársi nyilatkozattal.)

3. Annak, aki a tartásdíjat követeli, bizonyítania kell, hogy nem tudja eltartani magát.

4. Tartásdíjat nem követelhet az, aki az élettársi kapcsolatban agresszívan viselkedett, hűtlen volt vagy alkoholfüggő.

5. Csak addig lehet tartásdíjat követelni, amíg nem köt új élettársi kapcsolatot, házasságot a követelő fél.

6. A tartásdíjat az élettársi kapcsolat megszűnését követően egy évig lehet követelni.

7. Tartásdíjat csak abban az esetben kell fizetni, ha azzal a fizető fél a saját vagy gyermekei megélhetését nem veszélyeztetni.

Ezek is érdekelhetnek: