Gyerek

Fogyás hatására enyhülnek a pikkelysömör tünetei

Dán kutatók figyeltek fel arra, hogy ha a túlsúlyos, pikkelysömörrel küzdő betegek súlyuk 10-15 százalékától megszabadulnak, a bőrbetegség tünetei jelentősen enyhülnek, s a pozitív változás hosszútávon is kimutatható.
2017. Január 12.

A kutatásban résztvevők átlagosan 15 kilótól szabadultak meg 16 hét alatt. Egy évvel később azok, akik még mindig 11 kilóval a korábbi súlyuk alatt voltak, lényegesen enyhébb pikkelysömör-tünetekkel küzdöttek, mint eredeti súlyukat visszahízó társaik.

„Egyértelmű, hogy a pikkelysömör és a túlsúly együtt és egymástól függetlenül is növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát, valamint diabéteszhez is vezethet. A pikkelysömör egy gyulladásos betegség, amelynek csak egy tünete a bőr betegsége – éppen ezért a gyulladásos állapot bármilyen szervre kihathat” – mondja dr. Doris Day, a New York-i Lenox Hill Hospital dermatológus munkatársa.

A szakember hozzátette, hogy a legtöbb hízást okozó étel szintén gyulladásos állapotot válthat ki, ráadásul mivel a stressz miatt eszik többet a legtöbb ember, a stressz is súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit. Ezért is fontos, hogy a túlsúlyos pikkelysömör-betegek mielőbb fogyni kezdjenek.

Az anyag az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap friss számában került publikálásra.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Pikkelysömör
  • Pikkelysömör gyermekkorban
  • A lighttól csak hízunk?
  • Forrás: Medipress