Gyerek

Ezért kell minden nap ugyanabban az időben lefeküdni

Sikeresebbek és egészségesebbek azok az emberek, akik minden nap ugyanabban az időben térnek nyugovóra - állítják a Brigham University munkatársai.
2017. Június 22.

Ezért kell minden nap ugyanabban az időben lefeküdni

Noha az alváskutatás eddig főként azt vizsgálta, hogy pontosan hány órát töltünk pihenéssel, az újabb kutatások már arra is rámutatnak, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor kerülünk ágyba.

A kutatás során a szakemberek 61 diákot vizsgáltak a Harvard Egyetemről: mindannyian 30 napon át vezettek alvásnaplót, majd az így szerzett adatokat összevetették az egyetemi teljesítményükkel, eredményeikkel.

Kiderült, hogy azok a hallgatók, akik rendszertelenül aludtak, összességében véve gyengébb vizsgaeredményeket értek el, mint a rendszeres időbeosztáshoz alkalmazkodó társaik. Problémát jelentett továbbá számukra a rengeteg késés, mivel többnyire nem tudtak időben felkelni, és a melatonin szabálytalan keringése is szervezetükben, amely képtelen volt az alvás-ébrenlét fázisok követhetetlen sorához alkalmazkodni.

“Az alvás rendszeressége az alvás hosszától egy teljesen független tényező, amely az életminőségre jelentősen kihat. Fontos tehát erre is odafigyelni, mivel a rendszer alvásidő sikeresebb akadémiai teljesítményhez vezet” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Andrew J. K. Phillips.

Babaszoba: 3 éves korig a napi alvásigény 11-14 óra, a 3-5 éves gyerekeknek 10-13 óra. 6-13 éves korban 9-11 óra pihenésre van szükség, kamaszkorban pedig 8-10 órát igényelnek. Akik eleget alszanak, jobban teljesítenek az iskolában. Szakértők úgy vélik, hogy az egészséges alvási rendszer jelentősen hozzájárul a gyerekek megfelelő kognitív fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress