Gyerek

Ezért esznek olyan sokat a kamaszok

Amerikai kutatások magyarázatot szolgáltatnak a fiatal fiúk csillapíthatatlan étvágyára. A legtöbb 14-17 éves fiú ugyanis akár 2000 kalóriát és képes megenni egyetlen étkezés alkalmával.
2010. Június 30.

Az Amerikai Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásában összesen 204, nyolc és tizenhét év közti fiatal vett részt. A kutatások szerint a fiúk szinte minden esetben többet ettek, mint a lányok, esetenként akár 2000 kalóriát is étkezésenként.

“Persze ez normális, hiszen a fiúknak sokkal több energiára van szükségük a pubertáskori fejlődéshez, az ő izomrendszerük ugyanis sokkal fejlettebb, mint a lányoké” – nyilatkozta Dr. Jack A. Yanovski, a kutatás vezetője.

A kutatások során megkérték az önkéntes fiatalokat, hogy egyenek annyit, amennyit egy normális étkezés alatt ennének. A 8-10 éves fiúk átlagosan 1300 kalóriát ettek, a lányok pedig 900 kalóriát. A kispubertásban (10-13 év) lévők esetében a különbség már nem volt ilyen nagy ott a lányok is átlagosan 1300 kalóriának megfelelő élelmiszert fogyasztottak.

“A lányok ebben a korban fejlődnek a legtöbbet, ezért az ő energiaigényük ebben a periódusban a legnagyobb” – mondta Dr. Yanovski. A fiúk később, a pubertáskor végén, 14-17 éves korban fejlődnek elsősorban, így az ő energiaigényük ebben a korban elérheti a 2000 kalóriát is, étkezésenként.

“Ez teljesen normális addig, amíg az adott gyerek egészséges és normális súlyú – nyilatkozta Dr. Yanovski. – Túlsúly esetén természetesen vissza kell fogni az étkezéseket, illetve aktívabb életformát kell választani.”

Ezeket is nézd meg:

  • Fogyókúra kövér gyerekeknek
  • A rendes étel és a desszert
  • Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!
  • Mit tegyek? Rossz evő a gyerek!
  • Forrás: Medipress