Gyerek

Erre figyelj oda, ha gyógyszert szed a gyerek

Hogy lehet könnyebben beadni a gyereknek a gyógyszert? Mire kell figyelni a gyógyszerezéskor? Mit ne tegyen a szülő?
2017. Április 26.

Erre figyelj oda, ha gyógyszert szed a gyerek

Erre figyelj oda, ha gyógyszert szed a gyerek

Ha az orvos gyógyszert rendel a gyereknek, pontosan tájékoztat arról, hogy hányszor, meddig és mekkora adagban kell adni. Ne szégyelld megkérdezni, milyen hatása és esetleges mellékhatása van a gyógyszernek. Jobb, ha felkészülsz ezekre is.

Attól még, hogy nincs már tünet, nem biztos a teljes gyógyulás!

Az orvosi előírást pontosan tartsd be, még ha időközben a gyerek jobban lett is: a tünetek olykor jóval a gyógyulás előtt megszűnnek. Ha a gyógyszert rendszertelenül vagy helytelen adagolásban adod be, veszít hatékonyságából, sőt káros is lehet. Ráadásul fennáll a veszély, hogy a betegség nem gyógyul meg teljesen vagy krónikussá válik.A gyermek heves tiltakozása ellenére se hagyd magad eltéríteni a szükséges orvosság rendszeres beadásától, próbáld elérni valami ügyes trükkel, játékos megoldással, hogy együttműködjön a gyerek. Minél kisebb a gyermek, annál nehezebb lehet beadni neki a gyógyszert. Segít a mese, egy történet köré, egy beígért plusz mese. A nagyobbak nyilván már jobban megértik, hogy az orvososság segít nekik és jó dolog.

Fél óra kell a felszívódáshoz

Ha a gyerek az orvosság beadása után hány, és a bevétel óta több mint fél óra eltelt, a test már felvette a hatóanyagot. Mindenesetre kérj tanácsot az orvostól. Lehet, hogy másik beadási módot fog rendelni.

A gyógyszerek kezelése – Szabályok, amiket mindenképp tarts be!

– Az antibiotikum kúrát nem szabad megszakítani! Attól még nem szabad abbahagyni az antibiotikum szedését idő előtt, mert elmúltak a tünetek, valószínűleg még nem pusztított el minden kórokozót a készítmény. A betegség könnyen kiújulhat.- A gyógyszeradagoláson se változtass önhatalmúlag: azt pontosan gyermeke testsúlya és nagysága szerint számították ki.- A gyógyszereket mindig a gyermek elől elzárva tárold.– Sose mondd a gyereknek, hogy a gyógyszer cukorka! A vitaminra sem! Ezzel megelőzhetsz egy későbbi gyógyszermérgezést!- A cseppeket és szirupokat legjobb a készítmény saját adagolójával (esetleg fecskendővel, kimérő pohárkával) beadni, és az orvosságot a szájba folyatni. A gyerek közben ne feküdjön vízszintesen a hátán. A legkisebbeket tartsd úgy, mintha etetni akarnád.- Semmiképp se szemre adagold a gyógyszert. Kanállal sem érdemes kísérletezni, mert nem egységes a teáskanalak, kávéskanalak mérete.

Hogyan édesíthető meg a rossz ízű orvosság?

– Legjobb, ha előzőleg megkérdezed az orvost vagy gyógyszerészt, hogy a felírt készítményt szabad-e ételbe vagy italba keverni, ugyanis bizonyos szerek ezzel hatásukat vesztik, vagy nem jut elég hatóanyaghoz a gyerek szervezete. Legtöbbször a betegtájékoztató is tartalmaz erre vonatkozó utasításokat. A legjobb, ha a gyógyszereket nem kevered innivalóba (például lázcsillapítót). Az orvosság ezáltal felhígul, vagy az aljára süllyed, és a gyermek nem kapja meg az előírt mennyiséget. Ugyanez igaz az ételekre is: az orvosság tönkreteheti az ízüket.- Bár most már el vagyok látva bőven sziruppal, előfordulhat, hogy tablettát kell beadni a gyereknek. A tabletták porrá törhetők vagy szétnyomhatók. Kapszulákat és drazsékat ne apríts fel, ez károsan befolyásolhatja hatásukat, és esetleg hányást idézhet elő. Széttört tabletták elrejthetők egy kanál túróba, alma- vagy burgonyapürébe, vagy egy darab banánba. A tabletták így könnyebben lecsúsznak.Forrás: Dr. Barbara Capelle – Dr. Helmut Keudel: Gyermekbetegségek c. könyve.Kapcsolódó cikkeink: