Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyi minden hat a baba bélflórájára

2017. május 16.

Forrás: babaszoba.hu

Számtalan tényező alakítja az újszülöttek, csecsemők bélflórájának állapotát, a terhesség lefolyásától kezdve a szülés mikéntjén át a táplálás módjáig. Az első hónapokban természetesen az anyatej a legjobb eledel a gyermekek számára.

Ennyi minden hat a baba bélflórájára

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre hatással van a baba bélflórájának állapota! A benne megtelepedő jótékony baktériumok segítenek az anyatej lebontásában, s emellett támogatják a szervezet védekező rendszerének kiépülését is.
Azok a babák, akiknek mikroflórájában nincs elegendő hasznos baktérium, életük első hónapjai alatt gyakran szenvednek bélgörcsöktől, székrekedéstől, gázosodástól, refluxtól, így nagyon fontos, mi rejtőzik - szemünk előtt láthatatlanul - a bélrendszerben.

Születés közben

Rengeteg tényező befolyásolja a csecsemők bélflórájának állapotát. Szerepet játszanak genetikai, illetve epigenetikai adottságok, valamint a terhesség lefolyása. Az sem mindegy, hogyan jön világra a baba, hiszen az anya természetes szülés közben átadja saját hasznos baktériumainak egy részét.
A császármetszések fokozatosan emelkedő aránya azonban aggodalomra adhat okot abban a tekintetben is, hogy így a jótékony baktériumok nem jutnak át az újszülött szervezetébe. De nem nyugodhatnak meg teljesen azok sem, akik természetes úton hozzák világra gyermeküket, mert döntő jelentőségű az anya hüvelyflórájának állapota is. A kutatások szerint a kismamák 85 százalékának hüvelyi fertőzése van szüléskor, és a hasznos baktériumok mellett a veszélyes kórokozókat is átadják a babájuknak.

Anyatejjel vagy tápszerrel?

A táplálás módja ugyancsak jelentős hatással van a kisbaba bélflórájára. Az anyatej a kicsik legjobb tápláléka - ezt ma már aligha kell bizonyítani bárkinek. Az anyatejjel a kicsik szervezetébe többek között számos prebiotikum jut, amelyek a jó baktériumokat látják el a működésükhöz szükséges energiával. A prebiotikumoknak köszönhetően a hasznos baktériumok elszaporodhatnak, és segíthetik az immunrendszer felépülését.
Habár a tápszerek fejlesztésekor mindent megtesznek annak érdekében, hogy a termékek minél jobban hasonlítsanak a valódi anyatejre, de a tápszeres kicsik szervezetébe mégsem pontosan ugyanazok az anyagok jutnak, mint az anyatejes babáknak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy tápszeres gyerekeknél egyéves kor alatt gyakrabban fordul elő hasmenés, mint anyatejes apróságoknál.

Nem mindegy, hogyan indulunk

Szintén befolyásolhatja a csecsemők bélflórájának állapotát a különféle gyógyszerek, főleg az antibiotikumok használata, amire akár rögtön a születés utáni órákban, napokban is szükség lehet. Az antibiotikumra jellemző, hogy nem csupán a betegséget okozó baktériumokat, hanem a hasznos baktériumokat is megtizedeli, felborítva ezzel az egyensúlyt.
Ugyancsak káros hatással lehetnek a bélrendszerben "dolgozó" probiotikus baktériumtörzsekre az esetleges kórházi kezelések, műtétek, nozokomiális fertőzések.
Mindezek mellett a táplálkozás minősége, továbbá az emésztőenzimek működése is döntő jelentőségű a bélflóra állapotára nézve.
Ezek csupán a fontosabb tényezők, amelyek a gyermek bélflórájának állapotát alakítják - s nem mindegy, milyen az indulás, hiszen az első órák, napok, hónapok döntő hatással vannak az egész hátralévő életre.

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék