Gyerek

Elsápad, elsötétül a gyerek előtt a világ – Mi a teendő?

Főleg serdülőkorú gyermekek esetében, de akár már óvodáskortól előfordulhat, hogy az egyébként egészséges gyermek megszédül, elsápad, elsötétül előtte a világ, majd ha nem ül, vagy fekszik le gyorsan, akkor eszméletlenül összeesik.
2017. November 16.

A tudata rövid idő elteltével (pár másodperctől maximum 1-2 percig) visszatér. Természetesen a fentiek nagy riadalmat és kétségbeesést válthatnak ki a gyermek környezetéből. Szerencsére azonban leggyakrabban teljesen banális ok szerepel az ilyen eszméletvesztés hátterében. Dr. Kovács Tibor csecsemő – és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatójának informatív írása a tünet lefolyásáról és kezeléséről.

A gyermek vérnyomása az élettani normálérték alá esik jelentősen, ezért az agy nem kap megfelelő mennyiségű vért. Mivel az agy létfontosságú szerv, ezért mindenáron megpróbál gondoskodni a saját vérellátásáról, és ennek érdekében “vízszintesbe helyezi” a gyermeket.

Maga az átmeneti vérnyomásesés bekövetkezhet érzelmi stressz reakció következményeként, kimerültség, elégtelen folyadékellátottság miatt, de leggyakrabban vegetatív labilitásban szenvedő kamaszok esetében fordul elő. Utóbbi azt jelenti, hogy az optimális vérnyomásért felelős vegetatív idegrendszeri szabályozás ebben az életkorban gyakran nem tökéletes, és álló testhelyzetben a kisebb erek nem húzódnak kellő mértékben össze ahhoz, hogy kompenzálják a gravitáció következtében kialakuló vérnyomásesést.

Ezek a gyermekek gyakran számolnak be arról, hogy hirtelen felálláskor (akár fekvésből, akár ülésből) pár pillanatra megszédülnek vagy elsötétül előttük a világ. Ők azok, akik statikus helyzetben hosszan állva könnyen elájulnak (például iskolai ünnepélyen, hosszantartó sorban álláskor, vagy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön).

Lehetőség szerint meg kell előzni az eszméletvesztés miatti kontrollálatlan elesést, és az esetlegesen ekkor elszenvedhető sérüléseket. A gyermek általában jelzi, hogy rosszul érzi magát, és igen erőteljesen elsápadhat. Meg kell próbálni ilyen esetben leültetni, de legjobb, ha lefektetjük, ruházatát meglazítjuk és mindkét lábát magasra emeljük. Pár perc alatt az agy rendeződött vérellátása miatt jobban fogja érezni magát a gyermek, és sápadtsága is fokozatosan megszűnik.

Ne hagyjuk magára, maradjunk a közelében!

Nem szabad azonban ilyenkor még felállnia, hanem nyújtott lábbal helyezkedjen el ülő testhelyzetben. Néhány perc elteltével – amennyiben közérzete továbbra is jó – lábait lógatva üljön egy darabig. Igyon folyadékot, esetleg fogyasszon kis szénhidrátot (kockacukor, csokoládé), majd csak ezt követően álljon fel. Ne hagyjuk azonban ezt követően sem magára pár órán keresztül, legyünk a közelében. Ha a gyermek az eszméletvesztés következtében fejsérülést szenvedett, akkor mindenképpen meg kell mutatni orvosnak!

Az elsősegélynyújtás azonban nem különbözik az előbb leírtaktól, legfeljebb vérzéscsillapítással, sebellátással egészül ki. Ha a gyermek a fejsérülést követően hány, szédül, akkor agyrázkódás miatt kórházi megfigyelést igényel.

Mindennapos probléma szokott lenni, hogy az iskolába tömegközlekedéssel eljutó kamaszok gyakran rosszul lesznek a járműveken. Természetesen nem az a megoldás, ha a gyermek az iskola helyett állandóan az orvosnál köt ki a reggeli rosszullét miatt, és igazolásokat gyártunk számára. Rá kell venni a kamaszt, hogy a számára korai kelés ellenére időben kezdjen készülődni, legyen ideje reggelizni, folyadékot inni.

Fontos a megfelelő mennyiségű alvás biztosítása is. A reggelire elfogyasztott tejeskávé vagy tea élénkítő, vérnyomásemelő hatása segíthet ezeknek a típusú rosszulléteknek a kivédésében. A rendszeres testedzés, a jó fizikai állóképesség kialakítása is kulcsfontosságú.

Tilos azonban kávéra, energiaitalokra szoktatni a gyermeket, vagy azok fogyasztását preferálni!

További cikkeink ájulás témában:

  • Ha a gyerek elájul – Okok és teendő
  • Mire figyelmeztethet a serdülőkori ájulás?
  • Az agyrázkódás tünetei gyerekeknél
  • Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet