Gyerek

Együtt síel a család

Alig várod, hogy ismét felcsatolhasd a léceket? Idén a gyerkőc is veletek megy? Az első ilyen alkalomra készülj a már havas tapasztalatokkal rendelkező családok beszámolói és a síoktató tanácsai alapján.
2013. Február 26.

Jól síelőknek sem ajánlatos kisgyerekkel a háton vagy a láb között siklani: saját hibán kívül is el lehet esni, és mivel nincs kapcsolat a háton ülő és esetleg a szélben fuldokló gyerekkel, hamar kihűl a lába… Legkorábban három-négy éves korban állítsd a kicsit lécre, csak saját lábon, először magaddal szemben, majd magad mellett, esetleg síbottal vezetve, ahol lehet. Amikor önállóan kezd csúszni, mögötted, téged követve haladjon. Hóekemegállással kezdjetek (pizzaszelet, házikó), majd forgassátok a hóekét, és hóekeívvel haladjatok egy enyhe lejtőn. Négyéves kor alatt inkább játszani szeretne a kicsi, élvezi, ha veled lehet, és nem tanulni akar.

Fontos a jó felszerelés – és még sok apróság

A réteges, vízlepergető, szélvédő ruházat, síkesztyű, sízokni, megfelelő méretű és minőségű bakancs és léc, nem párásodó síszemüveg mellett a bukósisak is kötelező a gyerekeknek. A szükségesnél kicsit rövidebb léccel könnyebben boldogul a gyerkőc, ám a lábbeli inkább tágas legyen ‒ csak akkor nem hűl le a lába, ha még mozgásra is van helye. Dugj a zsebébe (és ne felejtsd el használni!) magas faktorszámú fényvédő zsíros krémet és ajakírt, de nem a vizes alapú, nyári hidratálót, mert az valósággal ráfagy a bőrre. A szabadban télen is nagyon fontos, hogy sokat igyon, a termosztáskában mindig vigyetek magatokkal meleg teát.

A síelés előtti hétvégéken túrázással, sígimnasztikával készítsétek fel az izmokat, ízületeket. Görkorival kiválóan elsajátítható a síző mozgás, a hóekeív, a párhuzamos lendület (szlalom) és a carving technika alapja, a buckavétel. Fejlődik az egyensúlyérzék, kialakul az ügyes eséstechnika, megelőzhető a baleset, sérülés, ezért is fontos a mindennapos játék a szabadban. A jól mozgó gyerkőc élvezi az újabb kihívásokat, nem fél, hamar jönnek az első sikerélmények ‒ türelmetlenséggel inkább az ellenkezőjét éred el.

Először apával, azután oktatóvalMinősített síoktatóval a gyerek biztonságosan tanul meg síelni, és tudni fogja, milyen szintű pályára alkalmas a megszerzett képessége. Ha már siklani is tud, csakis lankás és kevésbé látogatott pályára menj vele. Új pályát először nélküle próbálj ki. Melegítsetek be, a menetek közben tartsatok pihenőt; már jól síelő gyerekkel is elegendő három-négy óra a pályán, a fáradt gyereket könnyebben éri baleset.

Szaktanácsadó: Jafcsák Péter, a Mátraszentistváni Sípark oktatója