Gyerek

Egyre több gyermek szenved gyulladásos bélbetegségekben

Többek között a nem megfelelő táplálkozásra és számos környezeti tényezőre vezethető vissza, hogy egyre több gyereknek gyulladásos bélbetegsége van.
2016. Június 16.

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt a betegek száma, ami évente csaknem kétszáz új esetet jelent – idézi Dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docensét a HáziPatika.com

A gyulladásos bélbetegségnek két fő fajtája van: a Crohn-betegség, valamint a vastagbél ismeretlen eredetű fekélyes gyulladása.

A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a genetikai hajlamon túl környezeti tényezők, így az ételek is komoly szerepet játszhatnak a betegség terjedésében.

Az anyatejnek egyfajta védő hatása van, akiket szoptatnak, azoknál a gyermekeknél kisebb valószínűséggel jelentkezik bélgyulladás. Két éves kor alatt rizikófaktornak számít az antibiotikumos kezelés is.

A Crohn-betegség növekedészavarral, hasfájással, hasmenéssel, véres széklettel járhat. Nehéz felismerni, rejtőzködőbb, mint a vastagbél fekélyes gyulladása, amelynek jellegzetes tünete a véres hasmenés. Mindkét gyulladásos bélbetegség a gyermekek esetében a 12-13 évesek körében a leggyakoribb, 5 éves kor alatt ritkának számít.

A betegség kezelése is összetett: a gyógyszeres terápia mellett körülbelül az esetek harmadában műtétre is szükség van – idézi a HáziPatika.com Dr. Veres Gábort.

Dr. Veres Gábor szerint a csontok egészsége érdekében különösen fontos, hogy a betegség nyugvó állapotban legyen a növekedési időszakban, a gyulladás miatt ugyanis kevésbé tud felszívódni a vas, kalcium és a D-vitamin, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez. Ahhoz, hogy a csontok erősek legyenek, az izomzatnak is kellően fejlettnek kell lennie. Mindig azt javasolják a pácienseknek, hogy mozogjanak minél többet.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Miért egyre több a Crohn-beteg gyerek?
  • Hasmenés
  • Véres széklet
  • Forrás: HáziPatika.com