Gyerek

Egészségfüzettel akarják javítani a gyerekek fittségét

A magyar fiatalok nagyon gyengén teljesítettek az állóképességet vizsgáló teszteken, és még mindig nagyon sok az elhízott gyermek; ezen a helyzeten változtatna tanácsadással, a helyes életmód kialakításával a Magyar Diáksport Szövetség.
2017. Május 08.

A szövetség az országos fittségi mérés (NETFITR) eredményeivel szembesülve “a fiatalok tragikus fittségi állapota” miatt – olyan hiánypótló, ingyenes kiadvány terjesztését kezdte el országszerte az iskolákban, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak.

A “Fitten, vidáman” egészségfüzet elsősorban azokhoz a szülőkhöz szól, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő teszten a “fokozott fejlesztés szükséges” zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában segít az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 ezer példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte.

A kiadvány első részében táplálkozási tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban pedig testmozgással kapcsolatos tudnivalók vannak, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak, mit, mikor és mennyit javasolt ennie, és mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk a gyermekeknek.

Az életmódváltásra vonatkozóan egyszerű, a hétköznapokba is könnyen beépíthető tippek segítik a szülőket, például sokat számít, ha a gyerekek lehetőség szerint gyalog vagy rollerrel járnak iskolába, mint ha autóval viszik őket.

Kapcsolódó cikkeink:

A kövér gyerekek alig érzik az ízeket

Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott

Forrás: MTI