Gyerek

Egészséges őszt kívánunk!

A kiszámíthatatlan novemberi időben jobb ha előre felvértezzük magunkat a betegségek ellen. Hogy hogyan? Ebben segítünk!
2014. November 13.

Nemsokára tartósan hideg, borongósra fordul az idő, ilyenkor pedig újra támadnak a vírusok, melyek könnyen megfázást, torokgyulladást, hörghurutot okozhatnak. Szerencsésebb esetben pár napos köhögéssel és enyhe hőemelkedéssel megúszhatjuk, de előfordulhat, hogy baktériumokkal felülfertőződik a betegség, és akkor már csak az antibiotikumok segíthetnek, és jöhet a hosszú gyógyszeres kezeléssel járó, kényelmetlen tortúra.

Dr. Németh Anita házi gyerekorvost arról kérdeztük, hogyan előzhetjük meg a betegségeket, és hogyan óvhatjuk meg magunkat és családunkat a téli vírusok kellemetlenségeitől?

Egy, kettő, felkészülni…

A doktornő szerint a legfontosabb, hogy tudatosan készítsük fel szervezetünket a hideg hónapokra, és erősítsük az immunrendszerünket. Folytassunk egészséges életmódot: készítsünk vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételeket, szervezzünk szabad téri, sportos programokat!

Ügyeljünk arra, hogy a család minden tagja megfelelő mennyiségű vitamint fogyasszon. Persze a szintetikus vitaminoknál jobb hatásúak a természetes, gyümölcsökből kinyert vitaminok és antioxidáns koncentrátumok. Gyógyszertárakban, bioboltokban kaphatóak olyan 100%-os, natúr gyümölcskoncentrátumok és lekvárok, amelyeknek ugyan borsos áruk van, de naponta csak egy kávéskanálnyi kell belőlük, így sokáig elegendőek.

Csak természetesen!

Kiváló immunerősítő a csipkebogyó is, ami amellett, hogy nagyon egészséges, rengeteg természetes C-vitamint tartalmaz. Leghatékonyabban úgy tudjuk felhasználni, ha teát készítünk belőle. Áztassuk egy éjszakán át hideg vízben a frissen vásárolt, vagy szedett gyümölcsöt, majd reggel szűrjük le, és ízesítsük mézzel! Így igazi, mennyei ízű vitaminbombát kortyolhatunk.

A másik kiváló „tunning” növény, a homoktövis. A gyógynövény termése rendkívül gazdag C-vitamin-forrás – a szakértők szerint tízszer annyit tartalmaz, mint a citrom. Ráadásul számtalan nyomelemben és vitaminban – E, B, K – is bővelkedik. Belsőleg való alkalmazása valószínűleg azért nem terjedt el eléggé, mert enyhén kesernyés íze van, pedig immunerősítő hatása szinte utolérhetetlen. Bioboltokban, illetve gyógynövényboltokban beszerezheted dzsem, szörp, likőr formájában.

Homeopátiás készítményeket is alkalmazhatunk, melyek nagy előnye, hogy használatuk teljesen mellékhatás mentes, ráadásul a jó ízű golyócskákat a gyerekeknek is könnyű adagolni. Ha még a gyerek olyan pici, hogy nem tudja biztonságosan elszopogatni a golyókat, akkor néhány kávéskanál vízben feloldva, műanyag kanállal is beadhatjuk neki.

A hatás érdekében előtte-utána 20 percig nem szabad enni, inni, mentolos fogkrémet használni. A doktornő három szert is ajánl, melyeket ősztől egész télen át lehet szedni felváltva. Adagolásukról érdemes konzultálni a háziorvosunkkal, egy homeopata szakorvossal vagy egy hozzáértő gyógyszerésszel.

Ha megvan a baj…

Mindazonáltal a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy megbetegszünk. Ilyenkor megpróbálhatjuk házilag orvosolni a meghűlésünket. Fogyaszthatunk például propolisztartalmú készítményeket – tabletta, oldat vagy propoliszos méz formájában. A propoliszt a méhek állítják elő, ezzel az anyaggal vonják be a kaptárt, mivel kitűnő fertőtlenítő hatása van. Az emberi szervezetben a hatása vetekszik az antibiotikuméval, erős baktérium, vírus és gomba ellenes, ill. gyulladáscsökkentő hatású.

Használhatunk grapefruitmag cseppeket is. Ez a természetes szer az immunrendszert mozgósítja, és egyaránt hatékony a baktériumok, vírusok, gombák, és egysejtű parazitákkal szemben, azzal a lényeges különbséggel, hogy a hasznos bélbaktériumokat nem károsítja. Ugyanakkor, ha tartósan magas a lázunk (több napon keresztül 38 fok feletti), és ha a makacs köhögés sem akar elmúlni, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. És ne felejtsük el, sokkal egyszerűbb megelőzni, mint orvosolni a bajt!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Immunerősítő ételek kicsiknek
  • Miért betegednek meg folyton a kisgyerekek?
  • Erősítsd meg az immunrendszerét!