Gyerek

Családi otthonteremtési kedvezmény – CSOK 2016

Már érvénybe léptek az új családi otthonteremtési kedvezmény változásai. Összeszedtük, hogy mit kell tudni a 2016-os CSOK-ról.
2016. Január 04.

A CSOK a régi szocpolt leváltó juttatás mindazok családoknal, akik gyermekesek vagy gyermeket vállalnak. Összege 550 000 és 10 000 000 forint között mozog. Igénybe vehető új lakás vásárlásához vagy építéséhez, továbbá használt lakás vásárlásához, vagy lakásbővítéshez egyaránt. Felújításra nem vehető fel.

A CSOK feltételei

1. Biztosítási jogviszony

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) biztosítási jogviszonyhoz kötött. Mit jelent ez? Társadalombiztosítási szempontból biztosítási jogviszonyban áll az alkalmazottként dolgozó, és az egyéni és társas vállalkozó (aki ezt nem kiegészítő tevékenységben végzi). A munkaviszony nem keverendő a biztosítási jogviszonnyal. (Munkaviszonyból több is lehet, de biztosítási jogviszonyból egy.)

Használt ingatlan vásárlása esetén, az igénylők legalább egyikének minimum 180 napnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük, további megkötés, hogy nem lehet egyikük sem büntetett előéletű.

2. Nem lehet köztartozás

Nagyon fontos az is, hogy az igénylő köztartozásmentes adózó legyen – tehát nincs tartozása az adóhivatalnak, áfatartozása sem, ha cége, vállalkozása van, az nem áll felszámolás, csődeljárás alatt.

3. Házaspárok, élettársak, és gyermekes egyedülállók is kérhetik

Igényelhetik a CSOK-ot házaspárok, igazolt élettársi viszonyban élők és gyermeket nevelő egyedülállók is. (A magzat is gyermeknek számít a 24. terhességi hét betöltésétől).

Az élettársak a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után is igényelhetik a kedvezményt. A kapható támogatási összeget mindkét fél esetében a saját gyermekeik után kell kiszámolni és a számukra kedvezőbb konstrukciót alkalmazhatják.

4. 40 év alatti életkor

Olyan párok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akiknek nem született még gyermeke, de 40 év alattiak és a jövőbeni gyerekvállalást szerződésben rögzítik. Ők 1 vagy 2 gyermeket vállalhatnak előre, ha nem sikerül 4 ill. 8 éven belül gyermeket vállalniuk, akkor vissza kell fizetniük a hitelt kamatokkal együtt.

A gyermekkel rendelkező párok esetében nincs szülőkre vonatkozó életkori korlát, sem új, sem használt ingatlan vásárlása esetén. Gyermeknek számít a támogatás időpontjában a magzat a várandósság 24. hetét követően, illetve a 20 év alatti eltartott gyermek, ha felsőoktatási intézményben tanul, akkor 25 év a korhatár.

5. Lakóingatlan-tulajdon

A családi otthonteremtési kedvezményt új ingatlan vásárlásakor nincs semmilyen megkötés, mely a meglévő ingatlantulajdonokra vonatkozik: vásárolhatnak azok is új ingatlant, akiknek (mindkét félnek vagy egyikőjüknek) egy vagy akár több ingatlantulajdonuk van. Nem kell eladni a meglévő ingatlant ahhoz, hogy a CSOK-ot igénybe lehessen venni.

Nem így a használt lakások esetében: ebben az esetben az igénylőnek maximum 50%-os tulajdonrésze lehet másik ingatlanban.

Használt ingatlan esetében, 10 évig minimum életvitelszerűen benne kell lakni az igénylőnek az ingatlanban.

Mennyi idő alatt kell teljesíteni a vállalást?

A gyermekvállalás teljesítésére pedig egy gyermek esetén 4, két gyermek esetén 8 év áll rendelkezésre (örökbefogadás, gyámság is számít) – értelemszerűen kivételt képez a fent részletezett 10 év – 3 gyermek!

A 10+10 milliós CSOK igénylése esetén bármennyi gyermeket vállalnak be az igénylők, mindenképpen 10 évet kapnak a teljesítésre. Tehát, amennyiben 2 meglévő gyermek mellé vállalnak be egy harmadikat, abban az esetben is kitolhatják a további gyerekvállalást 10 évre.

Azok, akik a saját gyermek helyett örökbefogadáson gondolkodnak, azoknak a rendelet két évvel meghosszabbítja a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidőt. Ez pedig az új ingatlanok esetében is alkalmazható szabály.

Az újdonság 2016-tól: 3 gyermekre 10+10 millió jár

A 10.000.000 forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetik a tíz éven belül három gyermeket vállaló fiatalok új lakás vásárlására, építésére! E mellé a 10.000.000 forintos összeg mellé vehető igénybe az új állami kamattámogatott lakáshitel maximum 3%-os kamattal (ez a 10+10 millió forintos hírek magyarázata).

Emellett a három gyermek után, új lakás építése vagy vásárlása esetén igényelhető 10.000.000 forint igényléséhez igazolni kell 2 évi egészségügyi biztosítotti jogviszonyt – ebben az esetben azonban a közfoglalkoztatási jogviszony nem számít.

Hol igényelhetem a CSOK-ot?

Attól függetlenül, hogy kíván-e az igénylő hitelt is felvenni a családi otthonteremtési kedvezmény mellé, az igénylést hitelintézethez (jelzáloghitel intézetek, kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek) kell benyújtani. (A Citibanknál és CIB banknál egyelőre nem működik a CSOK-program, a többi banknál igen.) A bankfiókokban részletes tájékoztatást nyújtanak az igénylés feltételeiről, a beszerzendő papírokról, ügymenetről. Általában ennek díja változó, de maximum 30.000 Ft.

Milyen alapvető papírok szükségesek a CSOK igényléséhez?

  • NAV által kiállított, 15 napnál nem régebbi okirat a köztartozás mentességről
  • társadalombiztosítási jogviszony (legalább 180 nap) fennállásának igazolása a TB-től
  • nyilatkozat arról, hogy az igénylő és házastársa, gyermekei nevén nincs ingatlan
  • adás-vételi szerződés (legyen benne feltüntetve a CSOK igénybevétele is)
  • érvényes okmányok, lakcímkártya, személyi igazolvány, adókártya. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyereknek is
  • születési anyakönyvi kivonat a gyereknek, szülőknek házassági anyakönyvi kivonat
  • kérhetik még a lakás alaprajzát, valamint munkáltatói igazolást is
  • egyéb papírok ügyében érdemes tájékozódni a választott hitelintézetnél
  • Mennyi CSOK jár nekem?

    A családi otthonteremtési kedvezmény mértéke függ a meglévő és vállalt gyermekek számától, a vásárolandó lakás alapterületének méretétől.

    Gyermekek száma Négyzetméter Összeg
    Új lakás építés vagy vásárlás 1 gyermek 600.000 Ft
    2 gyermek 2.600.000 Ft
    3 vagy több gyermek lakás: minimum 60 m2,ház: minimum 90 m2 10.000.000 Ft
    Használt lakás vásárlás vagy bővítés 1 gyermek minimum 40 m2 600.000 Ft
    2 gyermek minimum 50 m2 1.430.000 Ft
    3 gyermek minimum 60 m2 2.200.000 Ft
    4 vagy több gyermek minimum 70 m2 2.750.000 Ft

    Használt lakás vásárlása esetén az igénybe vett támogatás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot, valamint feltétel, hogy a vételár legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. Ezáltal megszűnt az eddigi megyei lebontású négyzetméterár-meghatározás, kizárólag a maximált árat lehet figyelembe venni.

    Az új lakás építése, vásárlása tekintetében nincs felső összeghatár (korábban a rendelet 30 milliós felső határt írt elő, de ezt eltörölték).

    A vissza nem térítendő támogatásra az állam jelzálogjogot jegyez be az ingatlanra, és kötelező lakásbiztosítással is rendelkezni kell.

    A családi otthonteremtési kedvezménnyel felépített vagy megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Lakásvásárlás esetén is a bank helyszíni szemlét végez, amelyért költségeket is felszámolhat.

    Kapcsolódó anyagok:

  • 3 gyerekre 10+10 millió jár – CSOK
  • Ekkora büntetőkamatot kell fzetni, ha nem jön össze mégse a gyerek
  • További információk:

  • A csok részletei – kormany.hu